brieven

Twitter is niet geschikt voor debat

Maarten Huygen pleit voor huisbezoek van een gewone ambtenaar in plaats van politie na een dreigtweet (23/1). Kijk ook naar het ongenuanceerde karakter van Twitter zelf. ‘The medium is the message’, zei Marshall McLuhan.

Het is de taak van de overheid om mensen bewust te maken van mogelijke consequenties van uitingen, zeker nu in het vluchtelingendebat de grens tussen enkel meningsuiting en opruiing dun is. De angst niet meer te kunnen zeggen wat je vindt ligt op de loer, maar als je meent met het uiten van je mening een bijdrage te leveren aan debat dan is Twitter niet het beste middel. Overigens leveren dergelijke twitteraars vrijwel nooit een bijdrage aan het debat, hooguit kwantitatief.

Opiniestuk salafist

Geen moslimpromotie in mijn krant

Eerste opwelling na Salafisme is de oplossing tegen radicalisering (Samira Dahri, 23/1): opzeggen die krant! Salafisten denken dat ze superieur zijn, valt niet mee te debatteren. Als er weer moslimpromotie in de krant komt, dan is NRC niets meer voor mij.

Gerard van de Reijden

Salafisme is als IS

Samira Dahri had de gelegenheid ons te vertellen wat in de salafistische leer de normen zijn die jongeren van IS af kunnen houden, en wat de correcte islamitische antwoorden zijn op vragen over de door haar als 'incidenten' betitelde slachtpartijen in Parijs. In plaats daarvan gaat zij los in een tirade over hoe slecht wij omgaan met alles wat met islam te maken heeft en hoe zielig, miskend, vernederd en buitengesloten de moslims zijn. Naar ik begreep uit andere bronnen, staat salafisme voor: geen interpretatievrijheid van Koran, sharia als rechtssysteem (amputeren lichaamsdelen, steniging), onderwerping vrouw aan de man, volledige bedekking van de vrouw, verbod op geloofsafval, vestiging kalifaat. Is dit een accurate beschrijving van IS of niet?

Korsim John, Den Haag