Economie

Spotify heeft 500 miljoen dollar aan nieuwe investeringen nodig

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Zweedse muziekdienst Spotify is op zoek naar 500 miljoen Amerikaanse dollar aan nieuwe investeringen om wereldwijd verder uit te breiden en de concurrentie aan te kunnen gaan met het nieuwe Apple Music. Dat schrijft The New York Times.

Een andere belangrijke concurrent van Spotify is Pandora, dat in de Verenigde Staten marktleider is op het gebied van streaming radio en plannen zou hebben om in on-demand radio te stappen. Sinds de oprichting in 2006 heeft Spotify ruim een miljard Amerikaanse dollar opgehaald. Het bedrijf heeft een marktwaarde van zo’n 8,4 miljard dollar.

Afgelopen juni kondigde Spotify aan 75 miljoen gebruikers te hebben, waar 20 miljoen voor de service betalen. Er wordt aangenomen dat die cijfers sindsdien flink toegenomen zijn. Apple Music ging vorig jaar van start en heeft 10 miljoen gebruikers.

VS krijgt 1,36 miljard dollar van Zwitserse banken

Het Amerikaanse ministerie van Justitie verwacht zo’n 1,36 miljard Amerikaanse dollar te kunnen innen van tachtig Zwitserse banken en andere financiële instellingen, omdat deze Amerikaanse belastingbetalers zouden hebben aangezet tot belastingontduiking. Dat meldt The Wall Street Journal.

De bedrijven bekenden schuld binnen een speciaal Amerikaans programma waardoor ze rechtsvervolging in de Verenigde Staten ontlopen. De betrokken instellingen hebben toegezegd mee te werken aan eventuele toekomstige strafzaken en onderzoek naar belastingontduiking van Amerikaanse burgers in het buitenland.

Het gaat vooral om kleine en middelgrote bedrijven. Het ministerie heeft vergelijkbare onderzoeken lopen in onder meer Israël en het Caribisch gebied.

Grote Zwitserse banken zoals UBS en Credit Suisse Group AG handelden in het verleden al vergelijkbare zaken af. Zo overhandigde UBS in 2009 780 miljoen dollar en meer dan 4000 namen van klanten aan het Amerikaanse ministerie van Justitie om strafrechtelijke vervolging te voorkomen. In 2014 pleitte Credit Suisse schuld aan het stimuleren van belastingontduiking en betaalde $ 2,6 miljard als onderdeel van een schikking.

Silicon Valley gaat onderzoek doen naar nut van basisinkomen

Vanuit het Silicon Valley is nu ook interesse in het principe van het basisinkomen. Volgens CNN gaat de non-profit onderzoeksafdeling van het bedrijf Y Combinator bekijken hoe mensen omgaan met een zekere mate van financiële vrijheid. Hangen ze de hele dag op de bank Netflix te kijken of stimuleert het juist creativiteit?

Het onderzoek zou vijf jaar moeten gaan duren en nog dit jaar van start moeten gaan. Er zal onder meer onderzocht worden welk bedrag het beste werkt als basisinkomen en voor welk type mensen zo’n inkomen het beste werkt.

In Nederland heeft Groninger Frans Kerver als eerste een basisinkomen: sinds juli 2015 krijgt hij een jaar lang iedere maand duizend euro op zijn rekening bijgestort. Het geld voor dit experiment werd opgehaald via crowd-funding.
Ook de Finse overheid zou serieuze plannen hebben burgers een basisinkomen te geven.