Witte Huis vindt Poetin corrupt

De Russische president Poetin tijdens een kabinetsvergadering in Moskou op 22 januari.
De Russische president Poetin tijdens een kabinetsvergadering in Moskou op 22 januari. Foto Alexei Nikolsky/AP

Het Witte Huis steunt de uitspraak van onderminister van Financiën Adam Szubin dat de Russische president Poetin corrupt is. Volgens een woordvoerder is de beoordeling van Szubin “de beste weerspiegeling van het standpunt van de regering”.

Dat zei de woordvoerder van het Witte Huis tijdens de dagelijkse persconferentie, schrijft Reuters. Rusland heeft de uitspraak, die Szubin afgelopen maandag deed in een interview met de BBC, omschreven als een “officiële beschuldiging”.

Szubin is onderminister van Financiën en gaat over terrorisme en financiële misdrijven. Hij zei maandag in het interview ook dat het al “vele, vele jaren” bekend is dat Poetin corrupt is. Volgens Szubin heeft Poetin zichzelf, zijn vrienden en zijn bondgenoten rijker gemaakt met behulp van staatseigendommen. Ook noemde hij het vermogen van Poetin, die zegt jaarlijks zo’n 110.000 dollar te ontvangen, een “understatement”. De CIA schatte Poetin’s vermogen in 2007 op zo’n 40 miljard dollar.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën legde vorig jaar verbanden tussen Poetin en de Russische zakenman Gennady Timchenko. Die heeft samen met andere Russische zakenlui sancties opgelegd gekregen van de Verenigde Staten. Timchenko is mede-eigenaar van oliemaatschappij Gunvor, dat 3 procent van de wereldwijde olie verhandelt.