Zaandam had te weinig oog voor veiligheid bij fietsbrug

De techniek van de brug was in orde, maar er was onvoldoende aandacht voor de “menselijke component”.

De Den Uylbrug in Zaandam.
De Den Uylbrug in Zaandam. Foto Dijkstra BV / ANP / OvV

De gemeente Zaandam heeft “onvoldoende oog gehad” voor de veiligheid bij een op afstand bediende fietsbrug. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid donderdag in een rapport over een ongeval, op 6 februari vorig jaar, toen een 57-jarige vrouw om het leven kwam tijdens het openen van de Den Uylbrug.

Het slachtoffer viel vijftien meter naar beneden, met haar fiets staande op het deel van de brug dat op dat moment werd geopend. Volgens de Raad was de techniek voor het op afstand openen van de brug wel in orde, maar was er onvoldoende aandacht voor de “menselijke component”. Zo was het voor de fietser lastig te beoordelen waar zij zich precies bevond.

Ook had de gemeente meer voorzieningen kunnen treffen om de brugwachter in staat te stellen zijn taak op afstand “veilig en goed” uit te voeren. Naast de bestaande brug voor fietsers en auto’s werd in 2012 een aparte fietsbrug gebouwd die tegelijk met de autobrug werd bediend. Bij de inrichting van de fietsbrug werd “niet stilgestaan” bij de invloed daarvan op het gedrag van fietsers en voetgangers, aldus het rapport.

Daarnaast werden volgens het rapport niet de risico’s geanalyseerd, toen vanaf 2014 camerabeelden anders werden gepresenteerd aan de brugwachter op afstand. De situatie bij de brug in Zaandam is “niet uniek” voor Nederland, aldus de Raad.

“Het is dan ook van belang dat ook andere brugbeheerders in Nederland nagaan in hoeverre er bij hun bruggen sprake is van een blinde vlek in de risicoanalyses en of er sprake is van een integrale veiligheidsbenadering.”