VN Maand- of weekblad? Het is onduidelijk

Wordt Vrij Nederland een maandblad? Of blijft het linkse opinieblad toch gewoon eens per week verschijnen? Anders dan gedacht is dat nog verre van duidelijk.

Hoofdredacteur Frits van Exter meldde half december de omslag, om zo meer jonge lezers te trekken. Maar de overgang is nog onzeker. Redactieraad en ondernemingsraad van VN hebben een ‘instemmingsrecht’. Zij mogen mede bepalen wat de toekomst is van de titel. Dat is meer dan het recht van sommige krantenredacties die uitsluitend advies mogen geven over voorgenomen veranderingen.

VN-redacteur Harry Lensink, voorzitter van de redactieraad, noemt dat een bijzonder voorrecht dat een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. „Wij zijn nu druk bezig met het doorlichten van het plan. Bijvoorbeeld: staat VN er financieel inderdaad zo voor als de directie zegt?”

Toen uitgeverij WPG de overgang in december bekendmaakte leek het besluit in kannen en kruiken. Maar die mededeling was prematuur, bevestigt Lensink. „Wij hadden dat liever nog niet naar buiten gebracht.” Wil de VN-redactie liever een weekblad blijven? „Dat hebben we 75 jaar gedaan. Een maandblad zal een hele omslag worden. Als dat het enige, zaligmakende traject is, zullen we daar niet voor gaan liggen. Maar het is de vraag of een overgang naar een maandblad de enige optie is.”

Uitgever Wouter van der Meulen wil nog niet reageren. „Een radiostilte is op dit moment het beste voor Vrij Nederland.”