‘Van der G. hoeft niet opnieuw de cel in’

De moordenaar van Pim Fortuyn schond de voorwaarden die horen bij zijn vroegtijdige vrijlating niet, meldt RTL Nieuws.

Minister Ard van der Steur tijdens het debat over de foto die de Telegraaf van Volkert van der G. publiceerde.
Minister Ard van der Steur tijdens het debat over de foto die de Telegraaf van Volkert van der G. publiceerde. Foto Bart Maat/ANP

Volkert van der G. hoeft niet opnieuw de cel in. Hij heeft afgelopen anderhalf jaar de voorwaarden die horen bij zijn vervroegde vrijstelling niet overtreden. Dat blijkt uit onderzoek van de reclassering dat in handen is van RTL Nieuws. Het onderzoek was ingesteld door minister Ard van der Steur van Justitie.

De bewindspersoon deed dat nadat Van der G. in september vorig jaar opdook in een uitzending van Brandpunt Reporter. Daarin werd gesteld dat Van der G. zijn mediaverbod had overtreden met een van hem gepubliceerde foto in De Telegraaf in 2014. Die bleken echter met medeweten van het Openbaar Ministerie gemaakt. Ook verklaarde hij tijdens een met een verborgen camera gefilmd gesprek dat hij niet aan het werk wil gaan, omdat hij dan niet meer gratis kan procederen.

Uit het onderzoek van de reclassering wordt volgens RTL Nieuws gesteld dat een rechtszaak om Van Der G. opnieuw de cel in te krijgen geen kans maakt. Een woordvoerder van minister Van Der Steur wil het nieuws niet bevestigen en stelt dat de bewindspersoon binnenkort met een brief aan de Tweede Kamer komt.

Voorwaarden

Van der G. kwam in mei 2014 vrij nadat hij tweederde van zijn celstraf van achttien jaar had uitgezeten. Daarbij werden hem een aantal voorwaarden opgelegd. Zo mag hij zich niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn begeven. Ook mag hij geen contact hebben met hen en de pers.