Opinie

Tweede en laatste pop-upmuseum van De Wereld Draait Door

Minister Bussemaker van Cultuur opent donderdagavond het tweede pop-upmuseum van De Wereld Draait Door. Net als vorig jaar zijn er tien zalen in het Allard Pierson Museum in Amsterdam ingericht met de keuze van tv-bekendheden uit museumdepots.

Maar dit pop-upmuseum is geen kopie van de vorige. Toen werden vooral uit depots van kunstmusea verborgen schatten getoond. Nu hebben liefhebbers en experts ook uit andersoortige museumdepots geput. Zo heeft terrorisme-expert Beatrice de Graaf rondgesnuffeld in de depots van het Nationaal Militair Museum en Nationaal Archief. Wis- en natuurkundige Robbert Dijkgraaf stelde uit historische wetenschapsdepots van Teylers en Museum Boerhaave een wonderkamer samen. Kunstenaar Wim T. Schippers deed een greep uit de collectie van het Universiteitsmuseum Groningen. Cabaretier en schrijfster Paulien Cornelisse koos uit de Japancollecties van het museum Volkenkunde en het Tropenmuseum.

Deze tweede editie van het pop-upmuseum heeft dus een ruimere opzet. Er is ook kunst te zien, gekozen door onder meer Sywert van Lienden (Bonnefanten), Carice van Houten (‘Krullie Mullie’) en Daan Roosegaarde (Scheepvaartmuseum). In dit CS een selectie uit de pop-upbijlage die de NRC cultuurredactie maakte voor dit tweede pop-upmuseum.

Dit is de laatste keer dat DWDD een pop-upmuseum maakt. Om duurzaam vast te leggen wat er zowel in 2015 áls 2016 getoond werd, maakte DWDD een dik catalogusboek van beide pop-upmusea. Daarin staan ook de mooie foto’s die Merlijn Doomernik voor NRC van de keuzeheren en –dames maakte.