Kamerlid De Liefde (VVD) naar taxibedrijf Uber

De overstap van Kamerlid De Liefde (VVD) naar taxibedrijf roept vragen op over mogelijke belangenverstrengeling.

VVD’er Bart de Liefde verruilt de Tweede Kamer voor een baan bij taxidienst Uber. Hij wordt daar public policy manager, maakte de VVD woensdag bekend. Hij vertrekt over drie weken uit de Tweede Kamer. De Liefde (39) zat sinds oktober 2010 in de Kamer en voerde vooral het woord over ICT, telecom en mededingingsbeleid.

De Liefde heeft Uber als Kamerlid verdedigd. Tijdens een Kameroverleg op 14 augustus 2014 zei hij het „een goede zaak” te vinden dat de overheid het omstreden bedrijf in Nederland, anders dan in andere Europese landen, toen nog geen beperkingen had opgelegd. Hij drong in dat overleg aan op een toezegging van minister Kamp (Economische Zaken, VVD) „dat in Nederland een verbod op Uber op lokaal niveau niet mogelijk is”.

Een paar maanden daarvoor, op 28 mei 2014, liet hij zich positief uit over Uber op Twitter: ‘Met #Uber van Kamer naar huis. Goeie service, nette chauffeur en wagen. Tot en met zondag gratis in Den Haag. Ik zeg: doen ;-)’

De Liefde is het 22ste Tweede Kamerlid dat in deze parlementaire periode (sinds september 2012) tussentijds uit de Tweede Kamer vertrekt. Zij die als bewindspersoon richting het kabinet vertrokken zijn daarbij niet meegeteld. Voor de zekerheid meldt de VVD bij de aankondiging van zijn vertrek dat De Liefde „geen gebruik maakt van wachtgeld”. Dat was deze week een issue in de heisa rond D66’er Wassila Hachchi. Zij vertrok vorige week uit de Tweede Kamer zonder duidelijk te maken of ze gebruik zou maken van de wachtgeldregeling. Het vertrek van De Liefde kan tot gevolg hebben dat oud-Kamerlid Matthijs Huizing, die in 2013 aftrad wegens rijden onder invloed, zijn Kamerzetel claimt. Door interne VVD-regels mag hij niet namens die partij in de Kamer. Hierdoor zou de coalitie haar meerderheid van 76 zetels kunnen verliezen. (NRC)