Andy Murray blijft hopen op eindzege in Australian Open

De Schot Andy Murray en de Canadees Milos Raonic hebben woensdag de halve finales van de Australian Open bereikt.

Raonic versloeg de Fransman Gaël Monfils met 6-3, 3-6, 6-3 en 6-4. Murray bereikte de halve finales van het toernooi voor de zesde keer in zeven jaar na een overwinning op de taaie Spanjaard David Ferrer: 6-3, 6-7 (5), 6-2 en 6-3.

Murray bereikte vorig jaar de finale in Melbourne, net als in 2010, 2011 en 2013. Altijd stapte hij als verliezer van de baan, tegen de Serviër Novak Djokovic. Murray treft nu Raonic in de halve finale.

Bij de vrouwen verrast de Britse Johanna Konta. De nummer 47 van de wereld, geboren in Sydney, bleek sterker dan de Chinese qualifier Zhang Shuai: 6-4 en 6-1.

De winst van Konta had historische waarde. Ze is de eerste Britse sinds 1983 die de halve finales van een grandslamtoernooi haalt. Jo Durie lukte dat destijds op de US Open.

Konta kwam op de grandslamtoernooien nooit verder dan de vierde ronde. In Melbourne maakt de geboren Australische, die Hongaarse ouders heeft, grote indruk. Konta leverde pas één set in in Melbourne. Op weg naar de halve finales versloeg ze onder anderen Venus Williams en Ekaterina Makarova.

Luid aangemoedigd door het Australische publiek, dat Konta vanwege haar afkomst in de harten heeft gesloten, zette ze ook Zhang Shuai opzij. „Als klein meisje droomde ik van het winnen van grand slams en de beste van de wereld zijn”, zei Konta. „Zolang je tennist, blijf je die droom najagen. Ik geniet van wat ik aan het doen ben, ik leef mijn droom.”

In de halve finale speelde Konta in de nacht van woensdag op donderdag tegen de Duitse Angelique Kerber. (ANP)