Steun voor overname ondanks lage olieprijs

Shell-aandeelhouders wagen de gok, het laatste woord is aan de beleggers van het Britse BG.

Shell-topman Van Beurden
Shell-topman Van Beurden Foto Bart Maat / ANP

Ben van Beurden heeft zijn deal goed verkocht. De overname van de Britse BG Group voor rond de 50 miljard euro, een recordbedrag, heeft de steun gekregen van 83 procent van de Shell-aandeelhouders terwijl een eenvoudige meerderheid al genoeg zou zijn. Aan BG-zijde, waar de aandeelhouders donderdag stemmen, is een meerderheid van 75 procent vereist. Ook die ligt in het verschiet: de meeste grote investeerders hebben al een ja-stem toegezegd.

Op de aandeelhoudersvergadering in het Haagse Circustheater was de lage olieprijs woensdag de grootste zorg van de sprekers, de meesten particuliere beleggers. Betaalde Shell niet te veel en was het niet beter om de deal te heronderhandelen?

„Nee”, antwoordde topman Van Beurden. Hij herhaalde zijn mantra dat de overname goed is voor de langere termijn, omdat die Shell een sterkere positie geeft in de markt van vloeibar gas (LNG) en belangrijke oliereserves in onder andere Brazilië aan de voorraad toevoegt.

Een ferm „nee” was ook het antwoord van de financiële topman Simon Henry. Opnieuw onderhandelen kan niet volgens de Britse wet en uit de deal stappen zou een forse boete tot gevolg hebben. Hij stelde

de traditionele beleggers gerust: „Ons dividendbeleid blijft ongewijzigd. Mocht Shell door de lage olieprijs onvoldoende financiële middelen hebben om aan zijn dividendverplichting te voldoen, dan verkopen we extra onderdelen en besparen we extra op de kosten.”

‘Liever 50 miljard in duurzaam’

„Maar we willen helemaal niet nog meer olie en nog meer gas, we willen dat Shell duurzamer wordt”, wierp Mark van Baal tegen namens de duurzame beleggersclub Follow This die in Shell belegt om het bedrijf een andere kant op te dwingen. Hij zou samen met ruim 16 procent van de aandeelhouders tegen de overname stemmen.

„We willen dat Shell zijn hersens en zijn miljarden inzet voor de ontwikkeling van duurzame energie.” Hij waarschuwde Shell voor een „RWE-scenario”. Het Duitse energiebedrijf kocht voor 10 miljard het Nederlandse Essent en moest later het grootste deel van die investering afschrijven omdat de energiemarkt intussen veranderd was.

Ook Shell dreigt straks met stranded assets te blijven zitten, aldus Van Baal. Tweederde van de bewezen voorraden zullen nooit meer uit de grond worden gehaald, omdat de energiemarkt verandert, was zijn betoog. Dus waarom nu nog meer uitgeven aan nieuwe voorraden? In de zaal volgde een beschaafd applaus.

‘Zonder fossiel kan nog niet’

Iets luider gingen de handen op elkaar voor het Shell-kamp. President-commissaris Charles Holliday verzekerde de critici dat de overgang naar duurzame energie op iedere bestuursvergadering bovenaan de agenda staat. „We verschillen niet van mening over het principe, alleen over het tempo”, voegde Van Beurden eraan toe.

Hij stelde dat Shell de ambitie heeft om „leidend” te worden in de overgang naar duurzame energie. „We doen alles om de uitstoot van koolstof te beperken door te investeren in technologische innovatie.”

Maar, stelde hij ook, „tot 2050 zal de vraag naar energie wereldwijd verdubbelen en daar kunnen we niet aan voldoen met windparken en zonnepanelen alleen.” Bovendien, waarschuwde hij de zaal met vooral particuliere beleggers, zouden duurzame projecten alleen niet voldoende dividend kunnen opbrengen.

Waarop de aandeelhouders massaal hun ja-stem in de rode stembussen deponeerden.