Steun mega-overname ondanks lage olieprijs

Aandeelhouders van Shell wagen de gok, het laatste woord over de overname is nu aan de aandeelhouders van de Britse BG Group.

Shell-topman Van Beurden Foto Bart Maat / ANP

Ben van Beurden heeft zijn deal goed verkocht. De recordovername van de Britse BG Group voor rond de 50 miljard euro, heeft de steun gekregen van 83 procent van de Shell-aandeelhouders, terwijl een eenvoudige meerderheid al genoeg was geweest. Aan de BG-zijde, waar de aandeelhouders donderdag stemmen, is een meerderheid vereist van 75 procent. Ook die ligt in het verschiet: de meeste grote investeerders hebben al een ja-stem toegezegd.

Op de aandeelhoudersvergadering in het Haagse Circustheater was de lage olieprijs woensdag de grootste zorg van de sprekers, meestal kleine beleggers.

Betaalde Shell niet te veel en was het niet beter om de deal te heronderhandelen? „Nee”, antwoordde topman Van Beurden. Hij herhaalde zijn mantra dat de overname goed is voor de langere termijn, omdat het Shell een sterkere positie geeft in de markt van vloeibar gas (LNG) en het belangrijke oliereserves in onder andere Brazilië aan de voorraad toevoegt.

Een ferm „nee” was ook het antwoord van de financiële topman Simon Henry. Heronderhandelen kon niet volgens de Britse wet en uit de deal stappen zou een forse boete tot gevolg hebben.

Bovendien stelde Henry de traditionele beleggers gerust: „Ons dividendbeleid blijft ongewijzigd”. „Mocht Shell door de lage olieprijs onvoldoende financiële middelen hebben om aan zijn dividendverplichting te voldoen, dan verkopen we extra onderdelen en besparen we extra op de kosten.”

„Maar we willen helemaal niet nog meer olie en nog meer gas, we willen dat Shell duurzamer wordt”, wierp Mark van Baal tegen namens de duurzame beleggersclub Follow This die in Shell belegt om het bedrijf een andere kant op te dwingen. „We willen dat Shell zijn hersens en zijn miljarden inzet in duurzame energie.”

Van Baal waarschuwde Shell voor een „RWE-scenario”. Het Duitse energiebedrijf kocht voor 10 miljard het Nederlandse Essent en moest later het grootste deel van die investering afschrijven omdat de energiemarkt intussen veranderd was. Ook Shell dreigt straks met stranded assets te blijven zitten, aldus Van Baal. Tweederde van de bewezen voorraden zullen nooit meer uit de grond worden gehaald, omdat de energiemarkt verandert, was zijn betoog. Dus waarom nu nog meer uitgeven aan nieuwe voorraden? In de zaal volgde een beschaafd applaus.

Iets luider gingen de handen op elkaar na het antwoord van Van Beurden. Die verklaarde dat Shell „leidend” wil worden in de transitie naar duurzame energie. „We doen er alles aan om de uitstoot van koolstof te beperken door te investeren in technologische innovatie.” Maar, stelde de Nederlander, „tot 2050 zal de vraag naar energie wereldwijd verdubbelen en daar kunnen we niet aan voldoen met windparken en zonnepanelen alleen.” Bovendien, waarschuwde hij, zouden duurzame projecten alleen niet voldoende dividend op kunnen brengen. Waarop de de aandeelhouders massaal hun ja-stem in de rode stembussen deponeerden.