Slap grensbeleid kan Grieken vrij reizen kosten

Griekenland wordt mogelijk uit ‘Schengen’ gezet, omdat het migranten te slecht controleert. Het besluit hierover zou kunnen samenvallen met het begin van het toeristenseizoen.

Griekenland faalt in de grensbewaking. Het land dreigt daardoor tijdelijk uit de Schengenzone te worden gezet. Dat blijkt uit een conceptrapport van de Europese Commissie. Het land wordt als medeschuldig gezien aan de ongecontroleerde vluchtelingenstroom die de EU is binnengekomen.

Inspecteurs van de Commissie brachten begin november een verrassingsbezoek aan de Grieks-Turkse landgrens en aan de Griekse eilanden Chios en Samos. Daar zagen ze dat „de irreguliere migranten niet doeltreffend worden geïdentificeerd en geregistreerd”. Vingerafdrukken worden niet systematisch ingevoerd en papieren, zoals paspoorten, onvoldoende op hun echtheid gecontroleerd. Ook maakt Griekenland te weinig gebruik van belangrijke veiligheidsdatabanken, zoals die van Europol, om mogelijke criminelen eruit te filteren.

Daarnaast heeft ‘Brussel’ kritiek op de bewaking van de zeegrens tussen Griekenland en Turkije. Die twee landen werken amper samen bij het tegenhouden van migranten en de aanpak van mensensmokkel.

Onvoldoende begrip

Griekenland krijgt nu drie maanden om de controles te verbeteren. Als er dan geen aanzienlijke verbeteringen zijn, krijgen EU-landen toestemming om vanaf mei tijdelijk grenscontroles in te stellen. Dat is voor Griekenland net aan het begin van het toeristenseizoen.

Concreet betekent dit dat er weer strengere paspoortcontroles zouden komen op vluchten uit Griekenland en op de veerboten tussen Griekenland en Italië. Griekenland heeft geen landgrenzen met de rest van de Schengenzone. Een besluit om Griekenland uit ‘Schengen’ te zetten zou de Grieken isoleren. Het zou er ook toe kunnen leiden, als buurlanden de grenscontroles ook opvoeren, dat grote groepen migranten in Griekenland vast komen te zitten. De Griekse minister van Migratie, Ioannis Mouzalas, vreest dan een ‘humanitaire ramp’.

De Griekse autoriteiten zien hun land vooral als slachtoffer van de migratiecrisis en vinden dat de rest van de EU onvoldoende begrip toont. Andere EU-landen komen bovendien vaak hun beloften niet na. Zo wordt onvoldoende personeel uitgeleend aan het Europees grensagentschap Frontex om in Griekenland in te zetten. Bovendien weigeren de EU-landen om op grote schaal vluchtelingen vanuit Griekenland te hervestigen. Tot nu toe zijn nog maar 82 vluchtelingen uit Griekenland overgenomen.