Samsom en Rutte: migranten terugsturen naar Turkije

Migranten die in Griekenland arriveren, moeten ‘per kerende veerboot’ terug, zegt Samsom.

Diederik Samsom (links) en premier Mark Rutte op archiefbeeld.
Diederik Samsom (links) en premier Mark Rutte op archiefbeeld. ANP

Vanaf dit voorjaar moeten alle migranten die in Griekenland arriveren, per kerende veerboot naar Turkije worden teruggestuurd. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom donderdag in de Volkskrant.

Premier Mark Rutte en Samsom willen samen met een kopgroep van zo’n tien EU-landen (onder meer Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal) een doorbraak forceren in de vluchtelingencrisis.

Premier Rutte kondigde op 20 januari aan dat het aantal vluchtelingen in zes tot acht weken sterk moet gaan dalen. Het nu gepresenteerde plan dient in het licht van die ambitie te worden gezien. Nederland bekleedt het EU-voorzitterschap sinds 1 januari.

In ruil legale asielroute voor 150.000 tot 250.000 vluchtelingen per jaar

In ruil voor de terugkeer van de vluchtelingen naar Turkije moet een legale asielroute voor 150.000 tot 250.000 vluchtelingen per jaar in het leven worden geroepen. Samsom:

“Turkije accepteert [de terugkerende vluchtelingen] alleen als tegelijk grote aantallen erkende vluchtelingen uit Turkije naar Europa mogen komen.”

De samenwerking met andere Europese landen gebeurt op vrijwillige basis. Samsom:

“Met een aantal landen heb ik intensief contact. Dat zijn Duitsland, Oostenrijk en Zweden, allemaal landen die net als Nederland nu al met grote aantallen vluchtelingen zitten. In het allerslechtste geval doen alleen deze landen, plus nog een paar als Frankrijk, Spanje en Portugal, mee. Uitgaande van de 250.000 legale vluchtelingen zal Nederland er dan 20.000 à dertig 30.000 moeten opnemen. Dat is aanzienlijk minder dan de 58.000 die afgelopen jaar kwamen.”

Overtocht in wrakke bootjes moet zinloos worden

Het uitgangspunt voor het nieuwe beleid is dat de overtocht van vluchtelingen in wrakke bootjes naar Europa volstrekt zinloos moet worden. Samsom:

“Zolang de overtocht kansen biedt, zijn mensen kennelijk bereid hun kinderen te verliezen onderweg.”

Na zijn werkbezoek aan Turkije in december zag Samsom in dat het asielbeleid in Nederland en Europa zo snel mogelijk moet worden aangepast.

Om dit plan te laten slagen, moet Turkije de juridische status ‘veilig derde land’ krijgen. Asielzoekers die door zo’n veilig land zijn gereisd, kunnen teruggestuurd worden omdat ze daar asiel hadden kunnen aanvragen.

Turkije is nu nog geen veilig derde land, mede omdat Syriërs nog geen vluchtelingenstatus kunnen krijgen. Tijdens gesprekken met de EU heeft Turkije al aangekondigd het Syriërs werkvergunningen zal verstrekken.

Dat is een eerste stap, zegt Samsom tegen NRC.

“Als je ervoor zorgt dat ze in Turkije een asielstatus kunnen krijgen, dan is er juridisch sprake van een veilig derde land. Daar wordt nu aan gewerkt.”

PVV mordicus tegen: flutplan

De Belgische voormalig eurocommissaris Karel de Gucht zei op Radio 1 echter direct niet te geloven in het plan. Hij noemde het Nederlandse voorstel “niet realistisch”.

In de Tweede Kamer zijn D66, SP en CU niet meteen tegen, maar zij hebben wel veel vragen. GroenLinks ziet er geen heil in. De PVV is mordicus tegen.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Gelukszoekers dus eerst per boot terug naar Turkije en daarna met vliegtuig alsnog naar Europa en Nederland? Wat een flutplan. #grenzendicht

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is “blij dat de PvdA zich nu ook committeert aan het nemen van nationale maatregelen wanneer Europese afspraken tot onvoldoende daling van het aantal vluchtelingen leiden.”