Jaap van Zweden: Hollandse maestro op wereldtournee

Na goed ontvangen realityseries over het Concertgebouworkest, Het Nationale Ballet en De Nationale Opera komt AVRO-TROS nu met een zevendelige serie over Jaap van Zweden. De makers volgden de drukbezette topdirigent daarvoor een jaar lang. De timing van het programma is goed: woensdag werd bekend dat Van Zweden de nieuwe chef-dirigent wordt voor het New York Philharmonic. Hij is sinds 2008 chef van het Dallas Symphony Orchestra en sinds 2012 bij het Hong Kong Philharmonic. We zien hem in hotelkamers, bij repetities en bij optredens. Ook is er ruimte voor zijn privéleven: zo deelt hij samen met zijn vrouw Aaltje ervaringen over hun autistische zoon Benjamin. Die ervaringen vormden de basis voor de totstandkoming van het Papagenohuis in Laren, een huis voor jongvolwassenen met autisme en aanverwante beperkingen. Verder vertellen familieleden, vrienden en collega’s over hun band met Van Zweden. De komende tijd staat de donderdagavond van NPO 2 in de teken van klassieke muziek: voorafgaand aan deze serie zijn er nieuwe aflevering van De Tiende van Tijl te zien.