Octopussen zijn toch een beetje sociaal: ze dreigen met kleur

Strijdlustige octopussen dreigen met donkere kleuren en gespreide tentakels.

Foto David Scheel

Wat zijn octopussen mooi als ze kwaad zijn. Met zijn donkere kleur en gespreide tentakels laat deze octopus aan soortgenoten weten dat hij bereid is om te vechten, misschien wel tot de dood er op volgt. Als hij nóg intimiderender wil overkomen, kan hij zijn weke lijf oprichten en zijn mantel opblazen tot puntzakje. Octopussen die een gevecht willen mijden maken zich juist klein en zijn wit of licht gekleurd. Dat ontdekten drie Australische zeebiologen. Vrijdag beschreven ze het in Current Biology.

De octopus heeft de reputatie van einzelgänger. Ze zouden alleen maar van kleur verschieten om ze zich te camoufleren. Maar het zeebiologentrio betoogt nu dat octopussen wel degelijk sociale dieren zijn, die hun veranderlijke lichaamskleur gebruiken om met elkaar te communiceren of ze bereid zijn te vechten of niet.

De biologen bestudeerden een octopus die in Australische wateren voorkomt, Octopus tetricus. In totaal filmden ze 53 uur octopussen, waarvan 7,3 uur interacties.