‘Nederlander pleegt aanslag op presidentieel paleis Jemen’

IS claimt dat de aanslag, waarbij zeker 7 mensen omkwamen, is gepleegd door Abu Hanifa al-Hollandi, wat een Nederlandse afkomst suggereert.

Een strijder loyaal aan president Hadi in de Jemenitische kuststad Aden.
Een strijder loyaal aan president Hadi in de Jemenitische kuststad Aden. Foto Saleh Al-Obeidi

Islamitische Staat (IS) heeft een aanslag op de woning van de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi in de kuststad Aden opgeëist. Volgens de terreurgroepering is de bomaanslag gepleegd door een zelfmoordterrorist genaamd Abu Hanifa al-Hollandi, wat suggereert dat de man de Nederlandse identiteit zou hebben gehad.

Twitter avatar Rita_Katz Rita Katz #ISIS releases pics of #Dutch suicide bomber in #Aden #Yemen, Abu Hunaifa al-Hollandi, & explosion https://t.co/nX9dfsh7jK

IS heeft in een online statement de aanslag opgeëist, meldt Reuters. Volgens IS zelf zouden er tien mensen zijn gedood en twintig mensen gewond geraakt. AFP spreekt van acht doden, Reuters van zeven. De meeste slachtoffers zouden burgers zijn. President Hadi was op het moment van de aanslag aanwezig in het paleis, maar zou ongedeerd zijn volgens RT. Doelwit van de aanslag zou de gouverneur van Aden zijn geweest, aldus AFP.

Het is niet duidelijk of de claim van IS over de Nederlandse zelfmoordterrorist authentiek is. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt tegen ANP dat het bericht waar kan zijn, maar dat ze het niet kunnen bevestigen. Vorig jaar zou een Nederlandse jihadist met dezelfde naam door een Amerikaanse drone zijn gedood. Volgens buitenlandredacteur Toon Beemsterboer is het opvallend dat een Nederlander de aanslag zou hebben gepleegd:

“Het zou opmerkelijk zijn als een Nederlandse strijder in Jemen is beland. De meeste Europese jihadisten komen in Syrië of Irak terecht.”

Het presidentiële paleis in Aden werd vorig jaar flink beschadigd tijdens gevechten tussen regeringsgezinde militairen en Houthi-rebellen, die met elkaar een bloedige burgeroorlog uitvechten om de macht in Jemen. Het paleis werd recentelijk opgeknapt door de Verenigde Arabische Emiraten, die samen met Saoedi-Arabië het voortouw nemen in het steunen van president Hadi.

230 Nederlanders in IS-gebied

Er zijn in totaal 230 mensen vanuit Nederland afgereisd naar IS-gebied, zo blijkt uit cijfers van de NCTV. Veertig van hen zijn teruggekeerd naar Nederland, nog eens 42 zijn omgekomen in de strijd. Zo’n 150 mensen zitten nog in IS-gebied.

Vorige week bleek uit een rapport dat de NCTV bang is dat Nederlandse jihadisten die de komende tijd terugkeren uit Syrië mogelijk geharder en gevaarlijker zijn dan de strijders die tot op heden naar ons land zijn teruggekomen. Op dit moment lopen er zo’n veertig jihadverdachten rond in Nederland onder begeleiding van de reclassering. Het gaat om vermeende Syriëgangers, ronselaars, opruiers en jihadfinanciers die hun strafproces afwachten.