Na 67 jaar schadevergoeding voor verkrachting door soldaten op Java

Een 85-jarige vrouw uit Peniwen, een dorp op Java, krijgt schadevergoeding omdat ze in 1949 door Nederlandse militairen is verkracht. Nederland is verantwoordelijk voor wat haar is aangedaan, oordeelde de Haagse rechtbank woensdag. De vrouw, toen 18 jaar, krijgt 7.500 euro. Advocate Liesbeth Zegveld had 50.000 geëist.

Het is voor het eerst dat de rechter de Nederlandse Staat aansprakelijk stelt voor een verkrachting door Nederlandse militairen in voormalig Nederlands-Indië. In 2011 oordeelde de rechter al dat executies in de Indonesische oorlog niet waren verjaard. Zegveld claimde toen namens veertig weduwen uit het dorp Rawagede schadevergoeding. Ieder kreeg 20.000 euro.

Zegveld verwacht niet dat veel verkrachtingszaken volgen. Schaamte speelt mee, en de hoge leeftijd van de vrouwen. Ze bepleit meer openheid bij de overheid over oorlogsmisdaden die in Nederlands-Indië zijn begaan.