Minister: Zweden zet mogelijk 80.000 vluchtelingen uit

Het Zweedse kabinet houdt er rekening mee dat de helft van de asielaanvragen wordt afgewezen.

Vluchtelingen in de Zweedse skiplaats Riksgransen.
Vluchtelingen in de Zweedse skiplaats Riksgransen. Foto Ints Kalnins / Reuters

Zweden bereidt de uitzetting voor van mogelijk 80.000 asielzoekers. Dat heeft minister Anders Ygeman van Binnenlandse Zaken gezegd in de krant Dagens Industri, meldt persbureau Reuters. Afgelopen jaar hebben 163.000 mensen asiel aangevraagd in Zweden. De minister zegt te verwachten dat 60.000 tot 80.000 van hen geen recht hebben op een verblijfsvergunning.

Eerder deze week kondigde het kabinet van premier Stefan Löfven aan meer geld uit te trekken voor de politie. Dat besluit werd bekendgemaakt nadat maandag in een opvangcentrum een 22-jarige vrijwilligster werd doodgestoken door een minderjarige asielzoeker. Dat voorval wakkerde de zorgen over de vluchtelingenstroom onder de bevolking verder aan. De politie zegt meer middelen en mankracht nodig te hebben om de eerder dit jaar heringevoerde grenscontroles uit te kunnen voeren, de veiligheid rond asielzoekerscentra te garanderen en de terreurdreiging het hoofd te bieden.

‘Grote uitdaging’

De Zweedse regering vreest dat de afgewezen asielzoekers de illegaliteit in gaan, schrijft Dagens Industri donderdag. De autoriteiten proberen hen op te sporen en het land uit te zetten. Minister Ygeman benadrukt in de krant dat de vreemdelingenproblematiek bijzondere aandacht vereist:

“Voor ons ligt een grote uitdaging. We zullen hiervoor meer middelen nodig hebben en de samenwerking tussen de autoriteiten zal moeten verbeteren.”

Zweden heeft zijn soepele asielbeleid eind vorig jaar aangescherpt. Naast de grenscontroles worden ook meer identiteitscontroles uitgevoerd om de toestroom in te dammen.