Microsoft ziet winst dalen in tweede kwartaal

Het softwarebedrijf behaalde wel fors meer inkomsten uit zogenoemde clouddiensten.

Softwarebedrijf Microsoft presenteerde donderdagavond nabeurs de tweede kwartaalcijfers.
Softwarebedrijf Microsoft presenteerde donderdagavond nabeurs de tweede kwartaalcijfers. Foto Shannon Stapleton/Reuters

Softwarebedrijf Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal een fors lagere omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten daalden in het tweede kwartaal - Microsoft werkt met een gebroken boekjaar - naar 23,8 miljard dollar ten opzichte van 26,5 miljard dollar een jaar eerder. Dat was echter wel meer dan analisten vooraf verwachtten.

De nettowinst kwam uit op 5 miljard dollar. Dat was een stuk lager dan de 5,9 miljard dollar in het tweede kwartaal van afgelopen boekjaar. Het verlies zat vooral in de divisie waarin onder meer de licentieverkoop voor het besturingssysteem Windows is ondergebracht. De inkomsten daar daalden met 10 procent. Volgens het bedrijf draait het nieuwste besturingssysteem Windows 10 inmiddels op meer dan 200 miljoen apparaten.

Clouddiensten

Analisten keken met name uit naar de cijfers over zogenoemde clouddiensten, zoals Microsoft Azure en Office 365. Gebruikers kunnen daarbij online bestanden opslaan en software gebruiken zonder dat ze die op hun eigen computer hebben staan. Met een teruglopende verkoop van licenties voor besturingssystemen worden dit soort diensten steeds belangrijker voor softwarebedrijven.

Met name Microsoft Azure deed het afgelopen kwartaal goed met een inkomstengroei van 140 procent. Ook de clouddienst Office 365 zorgde met een inkomstenstijging van 70 procent voor een plus in de categorie bedrijfsdiensten.