Met steun van Graf in finale tegen Williams

Angelique Kerber versloeg in de halve finale de Britse surprise Johanna Konta. Nu kan de Duitse voorkomen dat Serena Williams Kerbers jeugdidool Steffi Graf evenaart in het aantal grandslamtitels.

Angelique KerberFoto Greg Wood
Angelique KerberFoto Greg Wood

Angelique Kerber brengt de boodschap lachend, maar er zit een serieuze ondertoon in. „Steffi, schrijf me alsjeblieft”, zegt ze voor de camera nadat ze de finale van de Australian Open heeft bereikt. Steffi is Steffi Graf, haar jeugdidool. Kerber hoopt bericht te krijgen van haar landgenote met advies voor de finale zaterdag, waarin ze de zware taak heeft titelverdedigster Serena Williams af te stoppen.

Kerber versloeg donderdag in de halve finale de Britse verrassing Johanna Konta, de eerste Britse in de halve eindstrijd van een grandslamtoernooi sinds 1983. De Duitse won, geholpen door 36 onnodige fouten van Konta, met 7-5 en 6-2.

Nummer één van de wereld Serena Williams had in haar halve finale eerder op de dag weinig moeite met de Poolse Agnieszka Radwanska. Op wat concentratieproblemen na won ze met overmacht: 6-0 en 6-4.

Kerber, geboren in Bremen en woonachtig in Kiel bij de Deense grens, is de eerste Duitse speelster die de finale in Melbourne haalt sinds Anke Huber in 1996 – die verloren ging. De laatste Duitse die de Australian Open wist te winnen is Graf (1994). Graf – gestopt in 1999 – traint soms met Kerber in Las Vegas, waar ze woont met haar man Andre Agassi.

De eindstrijd bij de vrouwen krijgt een extra lading door de Duitse inbreng. Het is aan Kerber om te voorkomen dat Williams in Melbourne het record van 22 grandslamzeges van Graf evenaart, behaald in het proftijdperk (sinds 1968). Williams staat op de drempel met 21 zeges. De Australische Margaret Court is koploper met 24 grandslamtitels, maar deed dat deels in het amateurtijdperk.

Het is voor het eerst dat laatbloeier Kerber (28) doorstoot naar de finale van een slam, de nummer zes van de wereld was tot donderdag de laatste speelster uit de toptien die nog geen finale van een major haalde. Ze beleefde in 2011 haar doorbraak op de US Open, waar ze uit het niets de halve finales bereikte.

Kerber is een exponent van een sterke generatie Duitse tennissers. Maar liefst tien Duitse speelsters staan in de tophonderd. Net als de Duitse Sabine Lisicki, finalist op Wimbledon in 2013, heeft Kerber Poolse roots. Ze heeft een Poolse vader, Slawomir, en een Duitse moeder, Beata, tevens haar manager.

In de eerste ronde werd ze nog bijna uitgeschakeld door de Japanse Misaki Doi: matchpoint tegen. Ze imponeerde vooral door in de kwartfinale de Wit-Russische Victoria Azarenka, tweevoudig winnaar op de Australian Open, uit te schakelen.

Onderling resultaat tegen Williams? 5-1 in het voordeel van de Amerikaanse. Maar wie weet, misschien helpen een paar tips van Graf.