Met Mustapha Jdamir

Margot Poll belt met Mustapha Jdamir (41) die net terug is van de voor iedere moslim verplichte bedevaart naar Mekka

Was je niet te laat?

„De jaarlijkse bedevaart hadj was inderdaad in september maar wij hebben de umrah gedaan – dat is de kleine bedevaart en dan kun je gaan wanneer je wilt. Maar wel met dezelfde vrome rituelen als in Mekka. De hadj moet je doen en de umrah mag je doen.”

Met wie ben je gegaan?

„Met drie vrienden van vroeger. Vanuit Nederland gingen er een paar honderd. Eigenlijk wilde ik niet mee omdat ik het geld gewoon niet heb. En de regel is dat je het moet kunnen betalen en dat je het fysiek aankan. Mijn vrienden hebben het voor mij betaald, met mijn ouders hoorde ik achteraf.”

Hoe was het?

„Ik zou je het liefst iedere minuut van de reis willen vertellen – het is zo ongelooflijk bijzonder. Het begint al op het vliegveld van Istanbul waar ze een ruimte hebben ingericht waar bedevaartgangers hun ihram, twee witte doeken, kunnen aantrek ken. Als je daarna naar Mekka vliegt, roept de piloot het om als je de plekken nadert waar je moet beginnen met smeekbeden uit te spreken.”

Wat was het hoogtepunt?

„De rituelen in de Grote Moskee. Je komt daar met één doel: belijdenis doen van je geloof. Toen ik de Ka’aba zag, de zwarte kubus die het belangrijkste heiligdom van de islam is, stroomden de tranen over mijn gezicht. Ik was voorbereid op wat we zouden gaan zien, maar dat het zo intens was – dat je daar bij mag zijn. Ik voelde me een moslim ondere een vergrootglas en dan hoop je maar dat jouw belijdenis wordt geaccepteerd.”

Heb je veel foto’s gemaakt?

„Natuurlijk, maar ik ben alles kwijtgeraakt. Toen ik het mapje van mijn telefoon naar de computer wilde zetten, was alles opeens weg – ook de foto’s van mijn kinderen. Gelukkig hebben mijn vrienden nog foto’s in de groepsapp die we hebben aangemaakt: eens met z’n vieren altijd met z’n vieren.”