Longread: achter de schermen bij Barbies nieuwe lichaam

Barbie krijgt vier nieuwe lichamen. Een longread over het minutieuze ontwerpproces.

De nieuwe Barbies in allerlei kleuren en maten.
De nieuwe Barbies in allerlei kleuren en maten. Screenshot Barbie.com

Afnemende populariteit, kelderende verkoopcijfers en zelfs doodsbedreigingen aan het adres van de makers. De controverse rond de beroemdste pop ter wereld is al decennia oud. Ze zou met haar onrealistische postuur en voorkomen meisjes onzeker maken en traditionele genderrollen versterken. Maar daar komt vanaf vandaag een eind aan, hoopt maker Mattel, met de introductie van drie nieuwe lichamen. Het Amerikaanse blad TIME maakte een longread over de tot in detail doordachte make-over.

TIME kreeg van Mattel een exclusief kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling van de nieuwe Barbies, die plaatsvond in het diepste geheim. Project Dawn, zoals de operatie intern werd genoemd, richtte zich onder meer op het figuur van de poppen. Er zijn nu vier varianten: origineel, met rondingen, lang en petite. Verder zijn er 7 huidtinten, 22 kleuren ogen en 24 kapsels mogelijk.

Over het ontwerp is lang gesproken, schrijft TIME. Neem de schoenen. De lange Barbie en de Barbie met rondingen hebben grotere voeten dan de klassieke en de kleine Barbie. De schoenmaten bijvoorbeeld 1 en 2 noemen, zou niet kunnen omdat dat opgevat zou kunnen worden als een teken dat Mattel een van de twee maten beter vindt dan de ander. Uiteindelijk werd ervoor gekozen om op de schoenen in de ene maat de letter B te zetten en op de andere maat het hoofd van Barbie, schrijft TIME:

“Moeders zullen zelf uit moeten dokteren wat ze in handen hebben als ze een kleine stilettohak in de kussens van de bank vinden.”

Barbie is de afgelopen jaren veel aan populariteit verloren. Sinds enige tijd is niet langer Mattel, maar Lego het grootste speelgoedmerk ter wereld. Ook de pop Elsa uit de film Frozen is geliefder dan Barbie. Of de nieuwe lijn genoeg is om de pop te redden, weet Barbie-baas Richard Dickson nog niet:

“Uiteindelijk zullen haters altijd haten.”

Lees hier de longread van TIME: Barbie’s got a new body