Kinderombudsman moet per 1 april opstappen

Ombudsman Reinier van Zutphen zegt Kinderombudsman Marc Dullaert de wacht aan.

Kinderen debatteren op de Internationale Dag van het Kind met kinderombudsman Marc Dullaert.
Kinderen debatteren op de Internationale Dag van het Kind met kinderombudsman Marc Dullaert. Foto ANP/Bart Maat

Kinderombudsman Marc Dullaert moet per 1 april weg. Dat heeft de huidige Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen kenbaar gemaakt in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). Van Zutphen schrijft dat Dullaert aan het einde zit van zijn ambtstermijn en dat hij hem niet zal voordragen voor een herbenoeming. Van Zutphen wil een nieuw team samenstellen.

Marc Dullaert is op dit moment tevens voorzitter van de Europese kinderombudsmannen. Deze vooraanstaande positie zou hij een jaar bekleden – hij zit er sinds oktober. Hoogstwaarschijnlijk moet hij dat voorzitterschap nu voortijdig neerleggen omdat hij zijn functie in Nederland verliest. Tal van geplande internationale optredens gaan dan niet door.

Het vertrek van Dullaert is ook opvallend omdat hij de nieuwe functie van Kinderombudsman – de positie bestaat sinds zijn benoeming in 2011 – bekendheid heeft gegeven. Hij haalde veelvuldig het nieuws, bijvoorbeeld in zijn strijd tegen pesten, armoede of kindermishandeling. Hij volgt kritisch de invoering van het passend onderwijs, voor kinderen die structureel extra aandacht nodig hebben. Ook publiceert hij periodiek over de gevolgen van de overdracht van de jeugdzorg aan gemeenten.

Dullaert wordt door zijn omgeving omschreven als zeer gedreven en ambitieus in zijn strijd voor kinderrechten. Over het algemeen ligt Dullaert bij het grote publiek goed. Zo goed dat mensen op Twitter vanmorgen een actie zijn gestart in de hoop deze Kinderombudsman te houden; #dullaertmoetblijven is trending topic. Er is ook een petitie in omloop, waar in korte tijd 153 handtekeningen en duizenden likes op volgden.

Van Zutphen, die vorig jaar Alex Brenninkmeijer opvolgde na de mislukte benoeming van oud-ANWB-directeur Guido van Woerkom, is bezig met een reorganisatie van het instituut Nationale Ombudsman. De algemeen directeur van het instituut is volgens goed ingelichte bronnen ontslagen zonder dat de Ondernemingsraad hierover om advies is gevraagd.

Een woordvoerder van Van Zutphen liet vanmorgen weten dat de Nationale Ombudsman meer het land in wil. „Meer in gesprek met burgers en ambtenaren.” De details daarvan moeten nog duidelijk worden, zegt ze.

Volgens haar heeft Marc Dullaert de afgelopen vijf jaar zijn ambt goed vervuld, „dus het heeft niets met ongeschiktheid te maken. Maar we gaan nu opzoek naar een opvolger.” Het afscheid van de Kinderombudsman komt niet als verrassing, zegt ze.

Bronnen binnen de Nationale Ombudsman zeggen echter dat Dullaert zich pas wilde laten benoemen tot voorzitter van de Europese kinderombudsmannen op voorwaarde dat zijn nationale functie met een jaar zou worden verlengd.