Kinderombudsman Marc Dullaert moet vertrekken

Ombudsman Reinier van Zutphen schrijft aan de Tweede Kamer zijn eigen team samen te willen stellen.

Marc Dullaert op archiefbeeld.
Marc Dullaert op archiefbeeld. Foto Alexander Schippers / ANP

De ambtstermijn van huidige Kinderombudsman Marc Dullaert wordt niet verlengd. Per 1 april moet hij vertrekken. Die beslissing deelt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen mee in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Arib (pdf).

De wet biedt volgens Van Zutphen de ruimte om de ambtstermijn van een substituut-ombudsman, de officiële functie van Dullaert, een jaar na het aftreden van de ombudsman die hen heeft aangesteld te beëindigen. Van Zutphen volgde op 1 april 2015 interim-ombudsman Van Dooren op, die Dullaert juist herbenoemde in zijn functie nadat hij in 2014 aantrad. Ook substituut-ombudsman Addie Stehouwer moet vertrekken.

Eigen accent

Over zijn beweegredenen schrijft Van Zutphen:

“Dezelfde wet geeft een nieuwe Nationale Ombudsman de mogelijkheid om zijn eigen team samen te stellen waarmee hij de accenten kan leggen die hij belangrijk vindt voor het uitoefenen van de taak van het instituut.”

Welke accenten dat zijn en waarom Marc Dullaert niet bij het uitvoeren daarvan betrokken kan zijn of in het nieuwe team past, kan een woordvoerder niet zeggen:

“De nieuwe koers is dat de ombudsman meer het land in wil, meer in gesprek wil met burgers en ambtenaren. Hoe de accenten precies worden vormgegeven moet nog duidelijk worden. Marc Dullaert heeft de afgelopen vijf jaar zijn ambt goed vervuld, dus het heeft niets met ongeschiktheid te maken. Waar het om gaat is dat de wet de ruimte biedt voor een nieuwe ombudsman om zijn eigen accenten te leggen en team samen te stellen en dat is wat nu gebeurt.”

Een woordvoerder van Marc Dullaert zegt dat hij op dit moment nog niet wil reageren.

Dullaert is naast Kinderombudsman sinds 1 oktober 2015 ook voorzitter van het Europese Netwerk van Kinderombudsmannen, waarin 33 landen vertegenwoordigd worden. Hij werd in 2011 door toenmalig Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer voor het eerst benoemd tot Kinderombudsman.

Vaak in het nieuws

In zijn functie wist Dullaert vaak het nieuws te halen. Hij onderzocht kindermishandeling in Europa, bedacht een antipestwet die in 2013 werd aangenomen en kwam met een ranglijst van landen op basis van de naleving van kinderrechten.

In een profiel over Dullaert schreef NRC:

“Marc Dullaert is de eerste Kinderombudsman van Nederland – benoemd in 2011 na een initiatiefwet van PvdA-Kamerlid Khadija Arib; ondergebracht bij het bureau van de Nationale Ombudsman – maar hij laat zijn club gelden alsof die al jaren bestaat. [...] Hij weet bovendien hoe hij zijn boodschap goed in de publiciteit krijgt, zegt Dumas [een voormalig zakenpartner, red.]. Met metaforen, beeldende taal, een pakkende zin. Dat lees je terug in interviews. Als Dullaert vertelt over de kinderlijkjes in Sierra Leone, praat hij niet over zomaar een hel, maar maakt hij er “Dantes hel” van. Om duidelijk te maken dat hij bij de oprichting van KidsRights met niets is begonnen, benadrukt hij dat zijn stichting werkte vanuit een “klein hok”, met “derderangsbureaus”, “slechts één telefoonlijn”, en één verdieping boven een “APK-garage”.”