Kijken: het leven van de vluchtelingen op Lesbos

The Washington Post maakte een interactieve reportage over het eiland en de reis.

Archiefbeeld. Een man en een kind komen aan op Lesbos.
Archiefbeeld. Een man en een kind komen aan op Lesbos. Foto Santi Palacios / AP

Het Griekse eiland Lesbos is een van de belangrijkste aankomsthavens voor vluchtelingen die een nieuw thuisland hopen te vinden. Talloze mensen, onder wie veel Syriërs, wagen vanuit Turkije de oversteek in gammele bootjes om uiteindelijk via bussen, kampen en schepen te belanden op het Europese vasteland. The Washington Post maakte een interactieve reportage over de rol die Lesbos speelt in hun reis: The Waypoint.

The Waypoint begint op zee. De inmiddels beruchte opblaasbootjes zitten afgeladen met vluchtelingen. “Smokkelaars proppen veertig mensen op een bootje dat op twintig opvarenden berekend is”, is te lezen. Nog altijd gaan geregeld bootjes ten onder, met vaak veel doden tot gevolg. Reddingsdiensten zijn dag en nacht in touw om mensen uit het water te halen. Toch zijn de vluchtelingen bovenal opgelucht, vertelt een Roemeense vrijwilliger:

“Ik ontmoette een Syrische vluchteling, die zei: “Jullie zijn allemaal bang en hebben een angstige blik in jullie ogen als jullie ons zien aankomen per boot. Maar deze zee oversteken is het leuke gedeelte. Het leven in Syrië is verschrikkelijk. In iedere familie zijn doden gevallen. Ok, dit is afschuwelijk maar het is het leuke gedeelte, vergeleken met waar we vandaan komen.” Het is echt onze plicht hen te helpen.”

In The Waypoint worden de vluchtelingen gevolgd van het moment dat hun bootjes vertrekken uit Turkije, tot ze per cruiseschip Lesbos verlaten. In de hoop dat ze niet worden teruggestuurd.

Kijken: The Waypoint