Arrestatie statistiekchef China voedt wantrouwen over Chinese cijfers

Een paar uur na een speech over de verdubbeling van de Chinese kapitaalvlucht is dinsdag het hoofd van het Nationaal Bureau voor Statistiek, viceminister Wang Baoan (52), aangehouden wegens „ernstige disciplinaire overtredingen”. Het nieuws van zijn verdwijning leidde op de Chinese en internationale beurzen meteen tot nieuwe speculaties over de betrouwbaarheid van de overheidsinstelling die de groeicijfers produceert. Waar hij door de Centrale Discipline Commissie van de Communistische Partij van verdacht wordt, is niet bekend. Er zijn inmiddels meer dan honderd overheidsfunctionarissen met de rang van onderminister of hoger gesneuveld in de langste anticorruptiecampagne in de Chinese geschiedenis. Kort voor zijn aanhouding in het kader van de anticorruptiecampagne van president Xi Jinping vertelde Wang dat in 2015 niet de verwachte 455 miljard dollar aan kapitaal uit China was gestroomd, maar 1.000 miljard dollar. Net als de berichtgeving over zijn aanhouding werd woensdag dit nieuws gecensureerd. Kapitaalvlucht wordt beschouwd als een van de duidelijkste signalen dat de Chinese economie er slechter voor staat dan de autoriteiten willen toegeven. Chinese investeerders mogen niet meer dan 50.000 dollar per persoon per jaar uitvoeren, maar deze regel werd massaal ontdoken, vooral via beleggingen in onroerend goed en investeringen in buitenlandse bedrijven. (NRC)