Cultuur

Indonesische provider legt Netflix aan banden

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Telkom, de grootste telecomprovider van Indonesië, heeft de toegang tot Netflix geblokkeerd, schrijft de Wall Street Journal. De Amerikaanse videodienst beschikt volgens het staatsbedrijf niet over de juiste papieren om in het land actief te zijn.

Om te beginnen heeft Netflix geen vergunning om te mogen optreden als content-provider, stelt het telecombedrijf dat de helft van de markt bezit. En ten tweede zijn ook ‘gewelddadige’ zaken te zien en films ‘voor volwassenen’. Indonesië heeft een staatsapparaat dat films keurt. Daar zou Netflix, volgens de Indonesiërs, eerst alle films die ze aanbiedt moeten laten keuren.

Netflix probeert zich flexibel op te stellen en zegt waar het kan te willen voldoen aan de wetgeving. Maar, benadrukt het bedrijf: we zijn niet een gewoon tv-station. Kijkers bepalen zelf wat ze zien en wanneer.

Indonesiërs die echt verslaafd zijn aan de on-demand video’s van het Amerikaans bedrijf kan altijd nog overstappen naar een andere provider. Zij blokkeerden Netflix (nog) niet.

Mobiel bellen in India moet beter

De Indiase telecomwaakhond is het zat: het voortdurend wegvallen van de verbinding bij mobiel bellen moet stoppen. Economic Times schrijft dat de telecomautoriteit providers verplicht te compenseren. Zij installeren daarom software om verbindingen te verbeteren.

Wie weleens in India heeft geprobeerd te bellen kent de frustratie; tig keer vragen of iemand nog eens wil herhalen wat werd gezegd en dan plots middenin een gesprek valt de verbinding weg. Knap frustrerend voor de honderden miljoenen Indiërs met een mobiele telefoon.

De telecomwaakhond eist dat telecomproviders 1 roepie (een eurocent) per weggevallen gesprek compenseren aan klanten. Dat kan flink in de papieren lopen. Tegelijkertijd hopen de providers dat speciale software van Cisco tot verbetering leidt. Die moet ervoor zorgen dat de belasting beter verdeeld wordt over het netwerk.

Myanmar raakt Chinezen beu

De inwoners van Myanmar zijn het groeiend aantal Chinezen in hun land spuugzat. Althans, als we de Japanse Nikkei Asian Review moeten geloven.

Niet alleen het aantal Chinezen neemt, volgens een chauffeur, scherp toe. Ook zijn steeds meer Chinese producten verkrijgbaar in Myanmar, net als reizen naar het grote buurland. Na jaren van isolatie stelt Myanmar zich weer open voor buitenlandse investeerders en Chinezen pikken daarbij een graantje mee. Een projectontwikkelaar uit Hong Kong is bijvoorbeeld bezig met de bouw van een groot logistiek centrum om de handel met China te bespoedigen. Aan de grensovergangen is het dringen voor vrachtwagens die af en aan rijden tussen de buurlanden.

Volgens het Japanse blad wil oppositieleidster Aung San Suu Kyi, die de verkiezingen vorig jaar overtuigend won, wat minder nadruk leggen op de banden met China. Peking blijft hoe dan ook warme interesse houden voor Myanmar. De strategische ligging, als verbinding tussen China en de Indische Oceaan, is daarbij van doorslaggevend beland.