Ilja Leonard Pfeijffer wint VSB Poëzieprijs

Pfeijffers bundel Idyllen „zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom”, aldus de jury.

Dichter Ilja Leonard Pfeijffer heeft woensdagavond in Groningen de VSB Poëzieprijs ontvangen voor zijn bundel Idyllen. „Deze bundel zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom”, liet de door schrijver Kees ’t Hart voorgezeten jury weten. Pfeijffer krijgt 25.000 euro, het hoogste prijzengeld voor een dichtbundel in Nederland. Eerder werd Idyllen bekroond met de Jan Campertprijs.

Het boek is de zevende bundel van Pfeijffer (1968) en werd ook in deze krant geprezen. „Pfeijffer wil het geen programma of eis noemen”, schreef Guus Middag, „maar dat is het intussen wel: een pleidooi voor minder pose en meer inhoud, minder duistere zegging en meer spreektaal, minder navelstaarderij en meer buitenwereld.”

Pfeijffer is columnist van nrc.next en won twee jaar geleden de Libris Literatuurprijs met La Superba, een roman over verschillende migranten in zijn woonplaats Genua. Dit voorjaar verschijnt van hem Brieven uit Genua.

De andere genomineerden voor de prijs waren Pieter Boskma (Zelf), Geert van Istendael (Het was wat was), Toon Tellegen (De werkelijkheid) en Maud Vanhauwaert (Wij zijn evenwijdig). De toekenning van de VSB Poëzieprijs is traditioneel het startsein voor de Poëzieweek, die dit jaar loopt van Gedichtendag (donderdag 28 januari) tot en met 3 februari.

Dinsdag werd in Antwerpen de Herman de Coninckprijs uitgereikt, de onderscheiding (6.000 euro) voor de beste bundel van een Vlaamse auteur. Deze ging naar Lichtmeters van Ruth Lasters (1979). Volgens de jury van die prijs schrijft Lasters „bijzonder lenige poëzie die ons anders laat kijken naar wat we al meenden te kennen”.