'Ik wist waaraan ik begon’

Zal hij zijn zesde Oscarnominatie wel verzilveren? Leonardo DiCaprio speculeert niet: dat brengt ongeluk.

Dit keer moet het lukken. Leonardo DiCaprio (41) wist vier acteer-Oscars niet te verzilveren. Eerst What’s Eating Gilbert Grape in 1994, daarna voor The Aviator (2004), Blood Diamond (2006), en The Wolf of Wall Street (2013), waarvoor hij ook als producer werd genomineerd.

Nu, als pelsjager Hugh Glass in The Revenant, is hij torenhoog favoriet. Ook dankzij zijn totale inzet. Niet alleen dook hij in ijsrivieren, hij at rauwe bizonlever en kroop in een paardenkarkas. Terwijl de crew klaagde over de living hell waaraan regisseur Alejandro G. Iñárritu ze blootstelde, leek hij er bijna van te genieten.

„Het filmen was zwaar. Ze moesten speciale opwarmmachines bedenken om te voorkomen dat we na opnames onderkoeld raakten”, vertelt de charmant onderkoelde DiCaprio in het Four Seasons Hotel in Beverly Hills. Over zijn Oscarkansen wil hij het niet hebben: dat brengt ongeluk. Wel over afzien.

„Soms was het -40 graden, dan deden de camera’s het niet. Toch gingen we altijd zo lang mogelijk door. Alejandro is een perfectionist, waakzaam en precies. Daardoor ziet het er zo schitterend uit. Ik wist waar we aan begonnen, je hoort mij niet klagen. Een pretje was het niet, maar we wilden die tijd authentiek in beeld brengen, en dit was de enige manier. Schoonheid en geweld liepen constant parallel, we wilden de wreedheid en pracht van de natuur tonen.”

„Terwijl ik het script las, bleef ik Alejandro vragen om in mijn tekst te snijden. Glass zei al weinig, maar ik wilde nóg minder tekst, juist om zijn karakter diepgaand te verkennen. Ik heb al zo veel welbespraakte personages gespeeld. Stilte is belangrijk. De beste ideeën komen naar boven als er geen stemmen klinken, ook je eigen stem niet.”