Huffington Post noemt Trump voortaan onder elk artikel ‘racist’

Onder elk bericht over Trump komt een disclaimer die de zakenman onder meer een “serieleugenaar, xenofoob, racist en vrouwenhater” noemt.

Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in South-Carolina.
Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in South-Carolina. Foto Sean Rayford/AFP

De Huffington Post, een van de grootste digitale nieuwsmedia in de Verenigde Staten, introduceert een anti-Trumpdisclaimer. Onder elk bericht dat vanaf nu over de Republikeinse kandidaat op de site verschijnt, staat een bericht waarin Trump onder meer een “serieleugenaar, xenofoob, racist en vrouwenhater” wordt genoemd.

De Huffington Post introduceerde de disclaimer woensdagavond onder een bericht over een gesprek tussen Trump en Fox-presentator Bill O’Reilly. Donderdag bevestigde een woordvoerder van de site tegenover POLITICO dat het medium van plan is de disclaimer voortaan bij elk bericht over Trump te plaatsen. De volledige tekst luidt:

“Noot voor onze lezers: Donald Trump is een serieleugenaar, ongebreidelde xenofoob, racist, vrouwenhater, birther en bullebak die herhaaldelijk heeft toegezegd om alle moslims - 1,6 miljard leden van een complete religie - te weigeren als ze de VS willen betreden.”

Een “birther” is iemand die niet gelooft dat president Obama in de Verenigde Staten is geboren. Daarom zou hij niet in aanmerking komen voor het presidentschap. Trump heeft meerdere malen in de media aangegeven niet in Obama’s afkomst te geloven.

De Huffington Post staat bekend als een liberaal medium, dat opkwam als lijstjeswebsite maar inmiddels is uitgegroeid tot een volwaardig nieuwsmedium, inclusief televisiezender. De site trok in 2014 gemiddeld 207 miljoen unieke bezoekers per maand. Het bereik van de site is daarmee groter van dat van bijvoorbeeld The New York Times. Ook is het medium al eens onderscheiden met een Pulitzer Price.

Moeizame relatie

Volgens de Huffington Post is de uitspraak van Trump dat hij 1,6 miljard moslims uit de VS wil verbannen de reden geweest om de disclaimer te introduceren. “Als andere kandidaten ook zo’n voorstel doen, zullen we ook een disclaimer onder hun stukken zetten”, aldus de woordvoerder tegen POLITICO.

De Huffington Post heeft al sinds Trump zich kandideerde voor het presidentschap een moeizame relatie met de zakenman uit New York. De site besloot eerder alle berichtgeving over Trump in te schalen onder entertainment. Later moesten ze daarop terugkomen omdat Trump de kop nam in de peilingen. Hij leidt landelijk gezien nog altijd de race voor de Republikeinse nominatie.