Het Schots kampioenschap haarknippen voor gevangenen

In de documentaire ‘Cutting Loose’ laten de makers de felle strijd zien tussen bajeskappers.

Screenshot 'Cutting Loose'

“Hij is scherp genoeg om een keel door te snijden,” zegt een geïnterviewde in de documentaire Cutting Loose. Voor de gemiddelde persoon is dat een gedachte die ver onderaan de lijst komt van gebruiksopties voor een schaar. Voor iemand die veroordeeld is voor moord, is het een reële mogelijkheid.

Je zou zeggen dat je een moordenaar dus beter geen toegang kunt geven tot een mogelijk toekomstig wapen. Maar in Schotse gevangenissen doen ze dat wel. Gedetineerden knippen hun medegevangenen en soms mensen van achter de met prikkeldraad behangen buitenmuren.

Jaarlijks organiseren de gevangenissen zelfs een heus kampioenschap voor hun vastzittende kappers. Dat laat de documentaire van regisseurs Finlay Pretsell en Adrian McDowall zien.

Gevangenispolitiek

De makers volgen onder andere de 33-jarige Francis Duffy. Hij heeft vanaf zijn zestiende een knipperlichtrelatie met de bajes en zit bij elkaar al veertien jaar vast. Medegevangenen voorziet hij van een fris kapsel. In bijna onverstaanbaar Schots-Engels zegt hij: “Als je met een slecht kapsel loopt, wordt je als minder slim gezien dan iemand met een goed kapsel. Dat is gevangenispolitiek.” Daarbij biedt ‘Frannie’ zijn medegevangenen ook advies:

“Als je voor de rechter moet verschijnen, moet je je hoofd niet kaal laten scheren. Dan denkt de rechter dat je anti-autoritair bent.”

Francis staat in de documentaire op het punt, voor de zoveelste keer, vrijgelaten te worden. De competitie, die hij al twee keer won, is een van zijn laatste wapenfeiten in de gevangenis. Toch kijkt hij minder naar de wedstrijd uit dan andere jaren: “De echte prijs is naar buiten lopen door dat hek.”