Giri houdt weer stand tegen Carlsen

Anish Giri komt in Utrecht remise overeen met Magnus Carlsen en blijft daarmee de enige topschaker met een positieve balans tegen de Noor.

Anish Giri (midden) wacht op zijn beurt tijdens zijn partij tegen wereldkampioen Magnus Carlsen (links), in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Beide spelers kwamen remise overeen.
Anish Giri (midden) wacht op zijn beurt tijdens zijn partij tegen wereldkampioen Magnus Carlsen (links), in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Beide spelers kwamen remise overeen. Foto Roos Pierson

Anish Giri heeft zijn ongeslagen status tegen wereldkampioen Magnus Carlsen behouden. In Utrecht kwam de Nederlandse grootmeester woensdag in de tiende ronde van het Tata Steel toernooi met wit remise overeen met de Noorse nummer één van de wereld.

Met nog drie partijen te gaan blijft Carlsen aan de leiding in het klassement, met zeven punten. Het gat met Giri blijft anderhalf punt.

Carlsen was tevreden met de remise tegenzijn jonge opponent. „Ik had het gevoel dat Anish beter uit de opening was gekomen”, zei Carlsen na afloop van de partij tegen de NOS. „Hij had het me veel moeilijker kunnen maken. Maar zoals het ging, kreeg hij geen voordeel en toen dacht ik: met remise komt de toernooizege toch wel erg dichtbij.”

Giri erkende dat de eindzege in het toernooi nu uit zicht is voor hem. „Mijn kansen om het toernooi te winnen zijn verkeken”, zei hij. „De enige die nog een kans heeft om Carlsen in te halen is Fabiano Caruana. Ik ga mijn best doen nog een paar goede partijen te spelen.”

Giri deelt na de partij van woensdag de derde plaats met de Amerikaan Wesley So en de Chinezen Liren Ding en Yi Wei.

De ronde van woensdag werd niet in Wijk aan Zee afgewerkt, de thuisbasis van het Tata Steel toernooi, maar in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De organisatie van het befaamde evenement gaat sinds enkele jaren met succes een paar keer de provincie in om te schaken voor opmerkelijke decors.

Het enige privilege dat Carlsen in Wijk aan Zee vroeg is om niet met de spelersbus naar de ‘buitenlocaties’ Amsterdam en Utrecht te hoeven gaan, maar met een eigen auto. En zo is er een fraaie Jaguar die hem naar Amsterdam bracht en nu ook naar Utrecht.

Maar zijn tegenstander, Giri, hoefde woensdag ook niet in de bus: ook de 21-jarige Nederlander, op dit moment de nummer drie van de wereldranglijst, kreeg een Jaguar om in alle rust naar Utrecht te reizen.

Giri en Carlsen hebben sinds hun eerste partij in 2011 in totaal twaalf keer tegen elkaar gespeeld in een klassieke partij. Giri won die eerste partij sensationeel in 22 zetten (en hij speelde met zwart), alle andere partijen eindigden in remise.

Vorig jaar speelden de twee zes keer tegen elkaar, waarbij Carlsen vier keer zwart had. In de laatste partij die de Noorse wereldkampioen met wit speelde, in december in Londen, voelde hij Giri danig aan de tand, maar de Nederlander verdedigde zich bekwaam.

Giri is de enige wereldtopper tegen wie Carlsen een negatieve score heeft. In Noorwegen vinden ze dat uiteraard een interessant gegeven en zo kopte de Noorse krant VG al eens, boven een foto van Carlsen aan het bord met Giri: ‘Kan Magnus deze man ooit verslaan?’

Weer eens hierop aangesproken bij het begin van het Tata Steel toernooi zei Carlsen dat hij dan wel een negatieve score had tegen Giri, maar dat hij al veel grote toernooien had gewonnen, en dat Giri daar nog nooit aan toegekomen was. Een mooie steek onder water, maar ook waar.

Sportief voegde Carlsen eraan toe dat, mocht Giri beginnen grote toernooien te winnen, hij „een monster” zou kunnen worden.