Bewering Timmermans over economische migratie onjuist

Dat blijkt uit cijfers van grensbewaker Frontex. De eurocommissaris zei eerder dat 60 procent van de migranten om economische redenen naar Europa komt.

Migranten arriveren voor de kust van het Griekse eiland Pasas.
Migranten arriveren voor de kust van het Griekse eiland Pasas. Foto Petros Giannakouris/AP

Van de migranten die in december in Griekenland arriveerden, komt minimaal 64 procent uit een land waar een oorlog aan de gang is. Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. De gegevens spreken een eerdere uitspraak van eurocommissaris Frans Timmermans tegen. Die beweerde dat 60 procent van de migranten het land van herkomst om economische redenen verlaten.

Timmermans zei dat het gaat om “mensen waarvan je kunt aannemen dat ze geen enkele reden hebben om een vluchtelingenstatus aan te vragen”. Hij baseerde zich daarbij op de cijfers van Frontex die eind deze week zouden worden gepubliceerd. Wie het percentage Syriërs en Irakezen echter optelt komt al uit op een aandeel van 64 procent van migranten uit landen waar een oorlog woedt.

Volgens het agentschap bedroeg het gemiddelde aandeel van Afghanen in de migrantenpopulatie bovendien “een kwart tot een derde”. Dat land wordt door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken als “onveilig” bestempeld. Als ook dit deel wordt meegeteld, zou het aantal migranten uit onveilige gebieden dat in Griekenland arriveerde zelfs rond de 90 procent uitkomen.

In een reactie stelt een woordvoerder van Timmermans dat de eurocommissaris doelde op alle grenspassages door migranten en niet specifiek die in Griekenland. De data waarop de politicus zijn uitspraak baseerde, zouden momenteel nog door Frontex worden bekeken en “zullen op termijn worden gepubliceerd”. Vorig jaar kwam zo’n 85 procent van de migranten Europa binnen via Griekenland.

Daling aantal Syriërs

Uit de cijfers van Frontex blijkt dat het percentage Syrische migranten dat in Griekenland arriveerde in december flink is gedaald ten opzichte van de maanden daarvoor. Was in oktober nog 51 procent van het totale aantal migranten dat aankwam bij de Griekse kusten Syriër, in december was dat cijfer al afgenomen tot 39 procent.

Het percentage Irakezen in de totale migrantenpopulatie is daarentegen de afgelopen maand flink gestegen. Was in november nog 12 procent van alle migranten die in Griekenland aankwamen uit dat land afkomstig, in december ging het om 25 procent.

Toename aantal controleurs

De reden voor de afname is volgens directeur Fabrice Leggeri dat er meer controleurs aanwezig zijn op de Griekse eilanden.

“Met een toegenomen aanwezigheid van Frontex en extra Griekse agenten, is het screenen van migranten verbeterd. Minder personen komen daarom weg met het opgeven van een valse identiteit.”

Momenteel werken vierhonderd Frontex-agenten en ander ondersteunend personeel op de Griekse eilanden.

In totaal vonden er volgens Frontex in 2015 meer dan 880.000 illegale grenspassages plaats in Griekenland. Het is niet bekend welk deel van de gearriveerde migranten vluchteling is, benadrukt Leggeri. “Frontex gaat niet over asielaanvragen dus het is niet duidelijk wie uiteindelijk wel of niet in een asielprocedure belandt.”