Frankrijk en Iran sluiten handelsakkoord van 15 miljard

Het was het eerste bezoek van een Iraanse president aan Frankrijk in zestien jaar.

De Iraanse president Rohani en de Franse president Hollande schudden elkaar de hand voorafgaand aan een ontmoeting op het Elysée.
De Iraanse president Rohani en de Franse president Hollande schudden elkaar de hand voorafgaand aan een ontmoeting op het Elysée. Foto Betrand Guay/AFP

Gedurende het bezoek van de Iraanse president Hassan Rohani hebben Frankrijk en Iran handelsovereenkomsten gesloten ter waarde van 15 miljard euro.

Dat melden Reuters en AFP op basis van diplomatieke bronnen aan het Elysée. In allerlei sectoren zullen de twee landen gaan samenwerken; zo werden er akkoorden gesloten op het gebied van de industrie, transport, telecom, duurzame ontwikkeling, gezondheidszorg, landbouw en toerisme.

Franse bedrijven profiteren van de hernieuwde samenwerking. Zo was al bekend dat Airbus veel toestellen mag leveren aan Iran Air; 118 in totaal. Ook mogen het Franse ADP/Bouygues en Vinci de uitbreiding van de luchthaven in Teheran gaan realiseren. De oliemaatschappij Total gaat dagelijks 150.000 tot 200.000 vaten ruwe olie afnemen van Iran. Autofabrikant PSA, van Peugeot en Citroën, heeft een deal gesloten met de Iraanse fabrikant Khodro voor een investering van 400 miljoen in een Iraanse fabriek. Er moeten vanaf eind 2017 200.000 auto’s per jaar geproduceerd gaan worden. En landbouwgigant Richel mag 50 hectare aan hightech kassen gaan neerzetten.

Voordat Iran zware sancties kreeg opgelegd vanwege de uitbreiding van het atoomprogramma bedroeg de Europese export naar het land zo’n 28 miljard euro. In de jaren erna liep dat terug tot 7,6 miljard euro nu.

Mensenrechten

Rohani, die ook Italië bezocht, was de eerste Iraanse president die voet zette in Europa in zestien jaar. Op zijn bezoek aan Frankrijk was ook kritiek; mensenrechtenorganisaties vinden dat Iran de doodstraf, die daar ook geldt voor minderjarigen, moet afschaffen en dat in het land rechten voor vrouwen en andere minderheden niet goed zijn geregeld. Hollande reageerde donderdag tijdens een persconferentie op de kritiek door te zeggen dat hij het onderwerp “ter sprake heeft gebracht”. Rohani reageerde daarop door te zeggen dat “alle landen moeten werken aan mensenrechten, want in elk land zijn er problemen”, schrijft AFP.

De twee regeringsleiders stipten ook nog de problematiek in Syrië aan. Volgens Rohani is niet Assad, maar terrorisme het grootste probleem van het nabijgelegen land. Hollande riep opnieuw op snel te beginnen met vredesonderhandelingen. De Verenigde Naties hopen dat die vrijdag kunnen beginnen in Genève.