Brussel wil belastingontwijking inperken

“Door belastingontwijking gaan elk jaar miljarden euro’s aan belastingen verloren”, aldus Eurocommissaris Moscovici in een toelichting.

Pierre Moscovici tijdens de persconferentie donderdag
Pierre Moscovici tijdens de persconferentie donderdag Foto: Emmanuel Dunand/AFP

De Europese Commissie heeft vanochtend een vergaand pakket maatregelen gepresenteerd om belastingontwijking door multinationals aan te pakken. “Door belastingontwijking gaan elk jaar miljarden euro’s aan belastingen verloren”, zei Eurocommissaris van belasting Pierre Moscovici in een toelichting. “Als gevolg hiervan moeten Europeanen en bedrijven die het spel eerlijk spelen, uiteindelijk meer belastingen betalen.”

Dat moet anders, vindt de Europese Commissie. Het uitgangspunt van de maatregelen is dat winsten belast wordt waar ze verdiend zijn. Nu schuiven bedrijven met die winst om de belasting te ontlopen. Zulke en andere trucs moeten door de maatregelen van Moscovici zijn gericht onmogelijk of moeilijker toepasbaar worden.

Ook wordt inzichtelijker hoe en waar multinationals precies belasting betalen. Moscovici wil dat lidstaten om belastinginformatie over multinationals gaan uitwisselen. Zo kan “agressieve fiscale planning” beter worden opgespoord.

In zijn persconferentie vanochtend riep Moscovici Nederland expliciet op om als toekomst EU-voorzitter werk te maken van de invoer van deze maatregelen. Nederland staat internationaal bekend als land met wel heel gunstige fiscale voorwaarden.

Bekijk de toelichting van Moscovici: