Duur longkankermedicijn via basispakket vergoed

Fabrikant levert nivolumab tegen lagere prijs dan aanvankelijk de bedoeling was.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Martijn Beekman / ANP

Het medicijn nivolumab voor de behandeling van longkanker wordt per 1 maart via het basispakket vergoed. Minister Edith Schippers (VWS) heeft dat donderdag besloten na onderhandelingen met de fabrikant over een lagere prijs voor het medicijn.

De prijsafspraak is ook van toepassing op de behandeling van huidkanker (melanoom) en andere toepassingen die de komende vier jaar van het middel te verwachten zijn.

Zorginstituut adviseerde negatief over medicijn

Het Zorginstituut adviseerde Schippers in december nog dat de effectiviteit van het middel in verhouding tot de kosten “zeer ongunstig” was. De kosten per gewonnen levensjaar werden toen op 134.000 euro begroot.

Het Zorginstituut oordeelde dat Nederland een signaal moest afgeven aan de farmaceutische industrie. De prijzen die in Nederland moeten worden betaald voor kankergeneesmiddelen behoren namelijk tot de hoogste van Europa, zo bleek uit onderzoek van het medische tijdschrift Lancet Oncology.

Dure kankergeneesmiddel zijn in Nederland tot wel 50 procent duurder dan in sommige andere Europese landen. Die verschillen moeten worden verklaard en waar mogelijk worden verkleind of opgeheven, vond het Zorginstituut.

Schippers: advies van Zorginstituut gerespecteerd bij besluit

Door prijsonderhandelingen vallen de totale zorguitgaven aan nivolumab nu veel lager uit. Hoeveel lager precies is niet bekendgemaakt. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is onderdeel van de prijsafspraak dat over de inhoud door beide partijen geen verdere, gedetailleerde uitspraken mogen worden gedaan.

Schippers zegt in een toelichting dat zij het advies van het Zorginstituut heeft gerespecteerd bij haar besluit. De minister is “tevreden over de maatregelen die de artsen nemen voor het gepast gebruik”. Volgens Schippers biedt het resultaat “patiënten meer perspectief in hun strijd tegen kanker”.