Djokovic naar finale Australian Open na zege op Federer

In de eindstrijd speelt Djokovic tegen de winnaar van het duel tussen Andy Murray en Milos Raonic.

Foto William West / AFP

Novak Djokovic staat zondag opnieuw in de finale van de Australian Open. De Serviër won donderdag in de halve finale van het tennistoernooi van Roger Federer, de nummer drie van de wereld. In de eindstrijd speelt Djokovic tegen de winnaar van het duel tussen Andy Murray en Milos Raonic.

De 28-jarige Djokovic leek tegen Federer aanvankelijk af te stevenen op een gemakkelijke overwinning. De nummer één van de wereldranglijst won de eerste twee sets met 6-1 en 6-2. Pas in de derde set kon Federer – die de Australian Open in het verleden vier keer won – iets terugdoen: 3-6.

Na die opleving wist de Zwitser ook in de vierde set Djokovic nog korte tijd te volgen. Bij een 4-3 stand ging het – ondanks een heel fraai punt van Federer – toch mis en slaagde Djokovic erin de opslag van zijn tegenstander te breken. In zijn eigen game serveerde de winnaar van vorig jaar de wedstrijd vervolgens gemakkelijk uit.

Recordwinnaar

Het is voor Djokovic de zesde keer dat hij in de finale van de Australian Open staat. Alle voorgaande keren wist hij die wedstrijd ook te winnen. Alleen de Australiër Roy Emerson was vaker de beste in het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Hij behaalde die overwinningen echter allemaal voordat het tennistoernooi werd opengesteld voor professionals.

Als Djokovic zondag uitkomt tegen Andy Murray, dan is dat een herhaling van de finale van vorig jaar. Daarvoor moet de Schotse nummer twee van de wereld overigens nog wel afrekenen met de als dertiende geplaatste Milos Raonic. De wedstrijd tussen Murray en de Canadees wordt morgenochtend Nederlandse tijd gespeeld.