In beeld

Dit zijn de tien pop-upconservatoren

Deze tien gastconservatoren hebben uit depots van evenveel musea de kunstwerken geselecteerd voor de tentoonstelling van de tweede editie van het DWDD pop-upmuseum. Vanavond is de officiële opening in het Allard Piersonmuseum in Amsterdam en vanaf morgen is het open voor het publiek - tot en met 22 mei.
Sywert van Lienden, Bonnefantenmuseum. Van Lienden ging op zoek naar profane Madonna’s.
Merlijn Doomernik
Beatrice de Graaf, Nationaal Militair Museum en Nationaal Archief. De Graaf wil de kwetsbaarheid van het lichaam van de eenvoudige soldaat laten zien.
Merlijn Doomernik
Paul de Leeuw, Museum Boijmans Van Beuningen. Seks en lekker eten, de dood en vergankelijkheid: alles komt bij de kunstkeuze van Paul de Leeuw op tafel. Letterlijk zelfs.
Merlijn Doomernik
Sander van de Pavert, Mauritshuis. Van de Pavert (Lucky TV) laat Willy vertellen over zijn familie. Zelf ziet hij vooral „mooie knaapjes, duidelijk rijkeluiszoontjes”.
Merlijn Doomernik
Paulien Cornelisse, Museum voor Volkenkunde en Tropenmuseum. „ Japan is altijd vriendelijk voor mij geweest. Na een uurtje dolen stuitte ik geheel onverwacht op een asfaltweg.”
Merlijn Doomernik
Wim T. Schippers, Universiteitsmuseum Groningen. Wim T. Schippers wil ons in verwarring brengen, „dan ga je juist beter kijken”.
Merlijn Doomernik
Carice van Houten, Kröller-Müller Museum. Een ‘weemoedige, romantische collage’ noemt Carice van Houten haar keuze uit de collectie van museum Kröller-Müller – „Krullie-Mullie voor intimi.” Ze koos vooral portretten en stillevens.
Merlijn Doomernik
Robbert Dijkgraaf, Boerhaave en Teylers Museum. Dijkgraaf wil een Wunderkammer laten zien, boordevol objecten die de verbeelding prikkelen.
Merlijn Doomernik
Daan Roosegaarde, Scheepvaartmuseum. Hij wil de verborgen schoonheid van landschap laten zien. Zijn zaal hangt vol met zeegezichten, stuk voor stuk doeken uit voorbije eeuwen, en vormen samen één lange horizon op ooghoogte.
Merlijn Doomernik
Joost Zwagerman, Museum de Fundatie. Als eerbetoon aan de overleden schrijver hangt de enige Turner in bezit van een Nederlands museum (de Fundatie), nu in de laatste zaal van het pop-upmuseum.