Deutsche Bank lijdt recordverlies van bijna 7 miljard euro

Duitslands grootste bank leed voor het eerst sinds de crisis verlies. Meer Europese banken worstelen nog met de crisis.

De grootste bank van Duitsland, Deutsche Bank, heeft vorig jaar een recordverlies geleden van bijna 7 miljard euro. Dat heeft zij woensdagavond bekendgemaakt. Het is het eerste verlies voor de bank sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

Het verlies sluit een jaar van grote problemen af voor Deutsche Bank, tevens een van de grootste banken ter wereld met bijna 100.000 werknemers en een balanstotaal van circa 2.000 miljard euro). Zij moest vorig jaar in totaal 5,2 miljard euro opzijzetten voor boetes en schikkingen als gevolg van een reeks misstanden en fraudes.

Ook moest fors worden afgeschreven op onder meer de zakenbanktak en werden miljarden gereserveerd voor een drastische reorganisatie. Om die redenen kwam het verlies dus niet als een verrassing.

De problemen bij Deutsche kostten de vorige directie de kop. Vorig jaar trad de Brit John Cryan als topman aan. Hij kondigde aan de bank ingrijpend te hervormen. Komende jaren verdwijnen tienduizenden banen, de zakenbanktak krimpt in en de vroeger wereldwijd opererende bank trekt zich terug op het Europese vasteland. De ontwikkelingen onderstrepen dat sommige Europese banken, in tegenstelling tot banken in de VS, waar de crisis begon, nog altijd worstelen met de nasleep van de crisis. Zo hebben Italië en de EU onlangs, na maanden onderhandelen, een akkoord bereikt over de enorme berg probleemleningen bij Italiaanse banken. Die leningen hangen als een schaduw over de hele Europese financiële sector.