Opinie

Nuchtere Floortje bezoekt weeskinderen  

Maggie Doyne en haar oogappel Ravi in Floortje naar het Einde van de Wereld (VARA).
Maggie Doyne en haar oogappel Ravi in Floortje naar het Einde van de Wereld (VARA).

Seifeddine Rezgui, de Tunesische student die in juni 2015 in Sousse namens Al-Qaeda 38 toeristen doodschoot, was als kind een breakdanser. Er is bewegend beeld van, en dat is te zien in het eerste deel van het documentaire drieluik De Arabische Storm (VARA) van verslaggever Sinan Can en regisseur Thomas Blom.

Om te snappen waarom die Arabische Lente binnen vijf jaar tot universele chaos, ontwrichting en oorlog leidde, bezochten ze de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten waarvan de journaalbeelden bij ons nog vers in het geheugen staan. Tunesië, waar de opstand begon en waar relatief de minste schade is aangericht, heeft de jonge generatie zo weinig te bieden, dat die massaal wil vertrekken: naar Duitsland of naar het grondgebied van IS. En zo wordt hun probleem toch nog het onze.

Ook Nepal kent vele verloren kinderen, na een lange burgeroorlog en een zware aardbeving. Voor Floortje naar het Einde van de Wereld (VARA) bezocht Floortje Dessing de Amerikaanse Maggie Doyne (28) die in een uithoek van Nepal een weeshuis stichtte. Ze adopteerde 51 kinderen en runt de instelling met locale vrijwilligers, die ooms en tantes worden genoemd.

Er zijn wel meer backpackers die blijven hangen in een ontwikkelingsland en daar iets goeds ondernemen voor kinderen met grote bruine ogen, die zeer geschikt zijn voor televisie. Maar dit is echt een ander verhaal.

Dat heeft te maken met de oprechte en nuchtere toon van Dessings reisprogramma, maar ook met de imposante persoonlijkheid van Doyne, die eind vorig jaar door CNN werd uitgeroepen tot Hero of the Year.

Net als ooit bij de beroemde adoptiemoeder van vele kinderen Josephine Baker wordt er veel gelachen en gedanst in dit weeshuis. Een van de eerste meisjes die er terecht kwamen is nu 15 en vertelt in goed Engels dat ze later oncoloog wil worden, omdat haar moeder aan baarmoederkanker overleden is.

Er is niets larmoyants aan dit verslag, er wordt niet sentimenteel ingezoomd of op effectbejag gemonteerd. Maggie vertelt zonder veel omhaal dat het haar moeite kost om stand te houden, en over haar grote liefde, de peuter Ravi, die ze van de uitdroging redde en die bijna permanent op haar arm zit. Wie de jongen ziet, kan er inderdaad geen weerstand aan bieden.

Bijna terloops vertelt Floortje aan het eind van het programma dat het kind korte tijd later zou omkomen bij een niet nader gespecificeerd ongeval. Aan breakdansen is hij dus niet eens toegekomen. Maar ook deze VARA-productie kun je over de hele wereld verkopen en voor de hoogste prijzen in aanmerking laten komen.