De hondjes likken het bloed op

Nationaal Militair Museum Nederlands militair museum in Soesterberg

Nationaal Archief Het grootste nationaal archief van Nederland, gevestigd in Den Haag

‘Soldaten waren eeuwenlang slechts anoniem kanonnenvlees, pas rond de achttiende, negentiende eeuw kreeg de gewone militair een gezicht”, zegt Beatrice de Graaf. „We voeren oorlog op afstand, met slimme bommen en drones, maar er is ook veel hetzelfde gebleven. Militairen zetten hun lichaam op het spel, soms in gevechten van man tegen man. Daarbij denken we meestal aan het stoere, masculiene aspect, aan de helden, de beroemde admiraals en generaals. Ik wilde juist de kwetsbaarheid van het lichaam van de eenvoudige soldaat laten zien. En die is in die eeuwen niet afgenomen. Ze raken gewond en sterven. Ze lopen nog even gemakkelijk blessures op. Een soldaat in de zeventiende eeuw torste dertig tot veertig kilo met zich mee, evenveel als een soldaat nu met scherfvest, kevlar-helm en de rest van zijn uitrusting. Natuurlijk is de medische verzorging nu beter, maar zijn lichaam blijft kwetsbaar.”