Brede steun in Kamer voor beursgang ASR

Rond de zomer neemt Dijsselbloem een definitief besluit over de beursgang van ASR en de datum daarvan.

Dijsselbloem denkt in juni een definitief besluit te nemen over de beursgang van ASR.
Dijsselbloem denkt in juni een definitief besluit te nemen over de beursgang van ASR. Foto ANP / Bart Maat

Zo moeizaam als het politieke proces was rond de privatisering van ABN Amro vorig jaar, zo soepel loopt het voornemen van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) om verzekeraar ASR naar de beurs te brengen. De Tweede Kamer werpt in elk geval geen enkele hobbel voor de verkoop van het verzekeringsbedrijf, dat uit de boedel van Fortis/ABN Amro in 2008 in handen van de staat kwam. ,,Ik proef wel steun”, zei Dijsselbloem donderdag in een kort en kabbelend debat over ASR tegen de Kamer. ,,En dat is mooi.”

Met die brede politieke instemming kan de minister het proces richting beursgang, dat hij eind november al aankondigde, definitief doorzetten. De alternatieve optie voor privatisering, een onderhandse verkoop aan een marktpartij, is van de baan. ,,Nu de Kamer het signaal afgeeft voor een beursgang, is het loket voor een onderhandse verkoop gesloten.” Dijsselbloem liet weten dat zich in de afgelopen weken en maanden verschillende partijen met belangstelling hebben gemeld, maar dat in geen een concreet bod heeft opgeleverd.

Eén van de belangstellenden die vorig jaar opdook – Dijsselbloem wilde hem niet bij naam noemen – was het Chinese Anbang, dat in juni ook verzekeraar Reaal van de Nederlandse staat had overgenomen.

In juni valt definitief besluit

Hoewel het beursklimaat in de afgelopen weken behoorlijk is verslechterd – de Amsterdamse beursindex AEX staat inmiddels zo’n 10 procent lager dan op de dag dat de verkoop van ASR werd aangekondigd – mikt Dijsselbloem op een beursgang nog in de eerste helft van dit jaar. ,,Dat de beurs er nu even slechter voorstaat dan aan het begin van dit jaar, mag het voorbereidingsproces niet verstoren”, zei hij na afloop van het debat.

,,Rond de zomer”, zal hij een definitief besluit over de beursgang van ASR nemen en dan ook over de datum daarvan. Dat zal eerder juni zijn dan september.
NLFI, de stichting die namens de staat de aandelen in ASR beheert, stelde eerder deze maand al drie zakenbanken aan die nu op zoek gaan naar investeerders die straks de aandelen van de staat willen kopen. Dat zijn ABN Amro, Deutsche Bank en de Amerikaanse Citigroup. De mate van de belangstelling in de markt zal de uiteindelijke waarde en omvang van de beursgang bepalen.

Opbrengst tussen 3,2 en 4 miljard euro

Zonder daarop vooruit te willen lopen, gaf Dijsselbloem donderdag al wel iets meer duidelijkheid over de te verwachten opbrengst. Hij noemde een bandbreedte tussen 3,2 miljard en 4 miljard euro. ,,Binnen dat speelveld wil ik een zo hoog mogelijke opbrengst.” Sinds de nationalisatie in oktober 2008 stak de staat een kleine 4 miljard in het bedrijf.

In eerste instantie zal de staat een minderheidsbelang willen verkopen. Daarna zal de staat, zo schreef de minister al in een brief eerder deze week aan de Kamer, ,,de komende jaren een wezenlijk belang houden in ASR”.

De Tweede Kamer stelde geen lastige vragen of uitte principiële bezwaren. Pas aan het eind van het debat wilde SP-Kamerlid Farshad Bashir – hij was het bijna vergeten – nog weten of de top van ASR een bonus zou krijgen die afhangt van de opbrengt van de verkoop. Nee, zei Dijsselbloem beslist, er zal aan geen enkele medewerker van ASR een bonus worden uitgekeerd gerelateerd aan het succes van de beursgang. Bashir: ,,Laat ik nu maar niet vragen waarom niet. Want wij zijn daar namelijk voor.”

Conclusie van een debat dat binnen twee uur was afgelopen: alleen een echte beurscrisis kan de voorgenomen beursgang van ASR nog frustreren. Aan de Tweede Kamer ligt dat niet.