Aanrandingszaak azc Almere wordt uitgebreid

De zitting van 9 februari wordt uitgesteld omdat er vorige week een nieuwe aangifte is gedaan.

In het centrum van Almere wordt geprotesteerd tegen de komst van Geert Wilders. De PVV-leider voert actie tegen de uitbreiding van het asielzoekerscentrum (azc) in de stad.
In het centrum van Almere wordt geprotesteerd tegen de komst van Geert Wilders. De PVV-leider voert actie tegen de uitbreiding van het asielzoekerscentrum (azc) in de stad. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Het onderzoek naar de aanrandingszaak in Almere waarvoor twee asielzoekers worden vervolgd, wordt uitgebreid. Politie en Justitie willen meer voorbereidingstijd naar aanleiding van een nieuwe aangifte die vorige week is gedaan. Daarom wordt de zitting van 9 februari voor de rechtbank in Lelystad uitgesteld.

Dit heeft het Openbaar Ministerie donderdagavond medegedeeld. “Een van de twee slachtoffers die aanvankelijk geen aangifte wilde doen, heeft dit nu toch ook gedaan. Zodoende is er nieuw onderzoek nodig naar de feiten die avond in Almere, ook in relatie tot de zaken waarvoor al een dagvaarding was uitgestuurd (….) Hoeveel tijd dit in beslag zal nemen, is nog niet te zeggen.” De twee asielzoekers die op 9 februari zouden voorkomen, worden nu eerst gehoord over de derde aangifte.

Volgens bronnen is er naast de nieuwe, derde aangifte, nog een vierde aangifte door een ander slachtoffer gedaan. Het OM kan deze niet bevestigen. Aanvankelijk was er vorig jaar september, toen de aanrandingen plaatsvonden, sprake van slechts twee aangiften.

‘Ontmoedigd’

Ouders van een van de betrokken meisjes beklaagden zich onlangs tegenover deze krant erover dat de politie aangifte destijds had “ontmoedigd”. Ze spraken van een “doofpot”. OM en politie ontkenden dat uitdrukkelijk. Het staat iedereen vrij aangifte te doen, zo beklemtoonden ze. Na de publicatie van de klacht van de ouders, is het onderzoek naar de aanrandingen serieuzer door politie en justitie opgepakt, aldus betrokken ouders. Het OM acht het “niet uitgesloten” dat meer asielzoekers vervolgd gaan worden naar aanleiding van het nieuwe onderzoek, aldus de woordvoerster.

Bij de aanrandingen in september was een groepje van vier jonge vluchtelingen uit het azc in Almere betrokken. In totaal ging het om vier incidenten. De politie sprak eerder van drie incidenten. De twee asielzoekers die worden vervolgd zijn twintig en achttien jaar oud.

De zaak heeft de nodige aandacht getrokken, zowel lokaal als nationaal. Zowel VVD, PVV als Voor Nederland (Bontes/Van Klaveren) stelden enkele weken geleden schriftelijke vragen aan minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) naar aanleiding van het verwijt van de ouders over de doofpot.