Zwangere kan contract vergeten

In 2015 zijn zeker 636 vrouwen gediscrimineerd vanwege zwangerschap.

illustratie tomas schats

De overheid moet zwangerschapsdiscriminatie strenger aanpakken, vindt het College voor de Rechten van de Mens. Tijdens een campagne over discriminatie op het werk eind vorig jaar deden 636 vrouwen melding bij het College van discriminatie vanwege zwangerschap. Via een campagnefilmpje op Facebook kwamen nog eens 1.100 reacties binnen. Een „schrikbarend hoog” aantal, zegt het College.

De vrouwen kregen geen contractverlenging nadat ze hun baas hadden verteld zwanger te zijn, of ze moesten plotseling andere werkzaamheden verrichten nadat ze van zwangerschapsverlof terugkeerden.

Toch besluit slechts een kleine groep vrouwen een zaak te maken van de discriminatie. In zowel 2014 als 2013 deed het College uitspraak in twintig zaken. In meer dan de helft daarvan was sprake van discriminatie, zegt een woordvoerder van het College. En in 30 procent van die gevallen zijn de vrouwen in het gelijk gesteld. „Vaak krijg je als zwangere de zaak wel rond, maar weinig werkgevers geven daar gevolg aan. Soms omdat ze niet weten dat ze fout zitten, soms omdat ze het als werkgever logisch vinden een aflopend contract van een zwangere vrouw niet te verlengen.”

Gezien het hoge aantal meldingen roept het College minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op om zwangerschapsdiscriminatie strenger aan te pakken. Door kritisch te blijven kijken of de getroffen maatregelen wel werken, moet het probleem effectiever te lijf worden gegaan. Werkgevers mogen vrouwen volgens de wet niet weigeren voor een baan of benadelen op het werk omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben.

Structurele aanpak nodig

Het College wil minister Asscher oproepen een plan van aanpak te maken en uit te voeren dat zwangerschapsdiscriminatie in Nederland structureel tegengaat.

Vorig jaar november en december voerde het College voor de Rechten van de Mens campagne onder de titel Open einde om discriminatie zichtbaar te maken en deed hierbij een oproep om melding te maken van ongelijke behandeling in de werkomgeving. De campagne was gericht op discriminatie van zwangere vrouwen, mensen met een fysieke beperking of psychische kwetsbaarheid en jongeren met een niet-Nederlandse achternaam die op zoek zijn naar een stage.