‘Politietop verdiende in 2014 meer dan minister’

Twintig politiefunctionarissen hebben in 2014 meer verdiend dan het ministerssalaris van 177.410 euro per jaar, meldt het AD op basis van gegevens die de krant verkreeg via de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Bernard Welten, oud-korpschef van Amsterdam, zou in 2014 als adviseur 258.994 euro hebben verdiend. Wettelijk is (semi)overheidsfunctionarissen maximaal 230.000 euro toegestaan, inclusief onkosten en toeslagen. Daar bleven alle politiechefs onder. Volgens het AD verdienden zes van de twintig functionarissen in 2013 minder dan een minister, maar kregen zij het jaar erop salarisverhoging, ondanks oproepen tot matiging. Voorzitter Geert Priem van politiebond ANPV vindt de topsalarissen „onvoorstelbaar”. De politietop noemt ze „marktconform in de publieke sector”. (NRC)