Wetenschappers VS: tien jaar wachten op zika-vaccin

Testversies moeten binnen twee jaar klaar zijn, maar het duurt vermoedelijk lang voor een vaccin wordt goedgekeurd.

De afgelopen maanden zijn 270 van 4.180 verdachten gevallen van zika bevestigd.
De afgelopen maanden zijn 270 van 4.180 verdachten gevallen van zika bevestigd. Foto: Felipe Dana / AP

Het duurt mogelijk nog tien jaar voordat een vaccin tegen het zikavirus verkrijgbaar is. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers van de universiteit van Texas woensdag tegen de BCC.

Volgens de wetenschappers zou er binnen twee jaar een vaccin getest kunnen worden, maar zal het misschien wel tien jaar duren voordat dit vaccin wordt goedgekeurd. Scott Weaver, directeur van het Institute for Human Infections and Immunity, zegt dat mensen terecht bang zijn voor het virus:

“Er is zeker een significant risico. En als er sprake is van een infectie van de foetus en de schedelomvang van de foetus te klein is, zijn we niet in staat de uitkomst van deze vreselijke ziekte, een geestelijke handicap of zelfs overlijden, te veranderen.”

270 van 4.180 gevallen bevestigd

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid liet woensdag weten dat de afgelopen maanden 270 zika-infecties van in totaal 4.180 verdachten gevallen van zijn bevestigd. In 462 gevallen werd de link met zika uitgesloten. Naar de overige gevallen wordt nog steeds onderzoek gedaan.

De minister van Volksgezondheid Marcelo Castro liet dinsdag nog weten zich ernstige zorgen te maken over de uitbreiding van zika:

“Brazilië is de strijd tegen zika zwaar aan het verliezen.”