VVD-Kamerlid De Liefde vertrekt naar Uber

De Liefde gaat aan de slag bij taxidienst Uber. Hij maakt geen gebruik van de wachtgeldregeling, zo meldt de VVD.

VVD-kamerlid Bart de Liefde tijdens een hoorzitting over mobiele bereikbaarheid van alarmnummer 112.
VVD-kamerlid Bart de Liefde tijdens een hoorzitting over mobiele bereikbaarheid van alarmnummer 112. Foto: Bart Maat / ANP

VVD-Kamerlid Bart de Liefde verruilt de Tweede Kamer voor een baan bij taxidienst Uber. Hij wordt daar public policy manager, maakte de VVD woensdag bekend. De Liefde (39) vertrekt over drie weken uit de Tweede Kamer, waar hij sinds oktober 2010 vooral het woord kwam over ICT, telecom en mededingingsbeleid. Hij heeft geen eigen initiatiefwetten op zijn naam staan, maar pleitte onder andere voor het afschaffen van roamingkosten voor bellen binnen de Europese Unie.

De Liefde is het 22e Tweede Kamerlid dat sinds het parlement zitting nam in september 2012, voortijdig vertrekt. Zij die als bewindspersoon richting het kabinet vertrokken zijn daarbij niet meegeteld. Voor de zekerheid meldt de VVD bij de aankondiging van zijn vertrek dat De Liefde “geen gebruik maakt van wachtgeld”.

Twitter avatar deliefde Bart de Liefde Met #Uber van Kamer naar huis. Goeie service, nette chauffeur en wagen. Tot en met zondag gratis in Den Haag. Ik zeg: doen ;-)

Wassila Hachchi

Dat was deze week een issue in de heisa rond D66’er Wassila Hachchi, zij vertrok vorige week halsoverkop uit de Tweede Kamer naar de VS om voor de Clinton-campagne te gaan werken. Lang bleef onduidelijk of ze gebruik van wachtgeld zou maken. Ze “streeft ernaar” dat niet te doen, was haar uiteindelijke antwoord na aanhoudende vragen van de media.

Het vertrek van De Liefde levert een risico op voor de coalitie: het oud-Kamerlid Matthijs Huizing, die in 2013 aftrad wegens rijden onder invloed, heeft, na de eerder vertrokken VVD’ers Weekers, Mark Verheijen en René Leegte recht op deze Kamerzetel.

Als Huizing die inneemt, verliezen VVD en PvdA hun meerderheid van 76 zetels. Want bij de VVD geldt de regel dat iemand vijf jaar geen openbare functie mag vervullen na zo’n fout als met alcohol achter het stuur gaan zitten. Maar zijn zetel kan de VVD hem niet afpakken, dus zou Huizing dan als eenling in het parlement komen. Tot nu toe weigerde Huizing overigens steeds als hij de vraag kreeg voorgelegd. (NRC)