VSB Poëzieprijs 2016 voor Ilja Leonard Pfeijffer

Zijn bundel Idyllen “zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom”, liet de jury weten.

Foto: Merlijn Doomernik

Dichter Ilja Leonard Pfeijffer heeft woensdagavond in Groningen de VSB Poëzieprijs ontvangen voor zijn bundel Idyllen. “Deze bundel zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit

9200000030213065
zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom”, liet de door schrijver Kees ’t Hart voorgezeten jury weten. Pfeijffer krijgt 25 duizend euro, het hoogste prijzengeld voor een dichtbundel in Nederland. Eerder werd Idyllen al bekroond met de Jan Campertprijs.

Het boek is de zevende bundel van Pfeijffer (1968) en werd ook in deze krant geprezen. “Pfeijffer wil het geen programma of eis noemen,” schreef Guus Middag, “maar dat is het intussen wel: een pleidooi voor minder pose en meer inhoud, minder duistere zegging en meer spreektaal, minder navelstaarderij en meer buitenwereld.” Pfeijffer is ook columnist van nrc.next en won twee jaar geleden de Libris Literatuurprijs met La Superba, een roman over verschillende soorten migranten in zijn woonplaats Genua. Later dit voorjaar verschijnt Brieven uit Genua.

De andere genomineerden voor de prijs waren Pieter Boskma (Zelf), Geert van Istendael (Het was wat was), Toon Tellegen (De werkelijkheid) en Maud Vanhauwaert (Wij zijn evenwijdig). De toekenning van de VSB poëzieprijs is traditioneel het startsein voor de Poëzieweek, die dit jaar loopt van Gedichtendag (donderdag 28 januari) tot en met 3 februari.

Dinsdagavond werd in Antwerpen de Herman de Coninckprijs uitgereikt, de onderscheiding voor de beste bundel van een Vlaamse auteur (6000 euro) ging naar Lichtmeters van Ruth Lasters (1979). Volgens de jury van die prijs schrijft Lasters “bijzonder lenige poëzie die ons anders laat kijken naar wat we al meenden te kennen.”