Vrouwelijke gevangenisbewakers: phew, one more safe day

De gevangenen zijn niet het grootste probleem: dat is de seksuele intimidatie door collega’s en leidinggevenden.

Screenshot TimesVideo / NYT

Ze werken achter gesloten deuren, onzichtbaar voor het publiek, met constante risico’s. In de Verenigde Staten werken zo’n 200.000 vrouwelijke gevangenisbewakers. Een prima baan met een stabiel inkomen. Maar als de gevangenisdeur achter hen sluit, kunnen ze niet meer onopmerkzaam zijn. De gevangenen zijn niet het grootste probleem: dat is de seksuele intimidatie door collega’s en leidinggevenden.

Of zoals een van de vrouwen het verwoordt: “When you walk out in the evening, it’s like: phew. One more safe day.

The New York Times onderzocht enkele aanrandingszaken. Voor veel vrouwen is het de eerste keer dat ze op camera hun verhaal vertellen. Zoals Lisa Suliman, bewaker bij het Little Sandy Correctional Complex in Sandy Hook, Kentucky, die “talloze keren” werd aangerand en dacht dat ze de enige was. Een soortgelijk verhaal heeft Linda Smith, die in hetzelfde complex door een collega tot orale seks werd gedwongen.

Het resulteert in een indrukwekkende video waarin de verborgen problemen pijnlijk gedetailleerd worden blootgelegd. Kun je functioneren in zo’n werkomgeving? Hoe is het om aangifte te moeten doen tegen je collega’s? En wat als je supervisor de klacht negeert?