VN-chef Ban Ki-moon wakkert terreur aan

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft VN-chef Ban Ki-moon ervan beschuldigd terreur aan te wakkeren. Volgens de premier zijn de Verenigde Naties „al lang geleden zijn neutraliteit en morele kracht verloren”. Netanyahu reageerde op uitlatingen van Ban bij een bijeenkomst van de Veiligheidsraad. Refererend aan de Palestijnen, noemde Ban het „een menselijke reactie” om te reageren op onderdrukking. Ban veroordeelde in het commentaar ook recente aanslagen van Palestijnen op Israëliërs. Sinds oktober zijn bij geweld tussen beide bevolkingsgroepen meer dan 155 Palestijnen en 28 Israëliërs omgekomen. Volgens de Palestijnse VN-ambassadeur Riyad Mansour noemden de leden van de V-raad de bouw van Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever „het belangrijkste obstakel” voor een politiek oplossing van het conflict. (AP)